3|
12263
|17.04.2009
НОВИНИ
Продават ни златни яйца за Великден, агнешкото – 16 лeва

0.89 лв. струват най-скъпите яйца в столичен супермаркет. Агнешката плешка на същото място – 16.45 лв. за килограм.
Въпросните скъпарски яйца са квалифицирани като био-продукт. Приблизително 8 от тях са колкото едно пиле. Българските в същия магазин са на цени от 32 до 37 стотинки, което е своеобразно увеличение за празниците. Предишните им цени бяха 0.25-0.28 лв. В момента на пазара са пуснати вносни, които са 0.25 лв. За най - бедните се предлагат пъдпъдъчи от Япония – само за 17 ст.
Увеличение има и при агнешкото месо, което неминуемо присъства на великденската трапеза. Килограмът на агнешкото чукна 16.45 лв. В някои месарски магазини все още може да се намери и за 10-11 лв. Преди страстната седмица скочиха цените и на марулите, репичките и пресния лук, продукти от традиционната великденска салата. Салатките вече стигат до 1.30 лв., намират се и по-евтини, но търговците твърдят, че скъпите са отгледани в собствени оранжерии и нямат нитрати. Репичките и лукът са 1 лв., а връзка пресен чесън, който върви с дроб-сърмата – 80 стотинки. За десерт може да похапнете български ръчноизработен козунак срещу 6 лв. на килограм. Вносният сладкиш достига извънземните 17 лв. за 750 г. Разликата е, че има пълнеж и глазура.
Припомняме ви, че на празника е хубаво на трапезата да присъства агнешка дроб-сърма. Предлагаме ви една от традиционните рецепти за ястието.
Продукти:
500 гр.агнешки дреболии
връзка зелен лук
магданоз
1/2 пакетче масло
1 ч.чаша ориз
сол
черен пипер
1 яйце
1 ч.чаша кисело мляко
Начин на приготвяне: Дреболиите се варят в подсолена вода, след което се нарязват на ситно. Лукът, нарязан на дребно, се задушава в маслото, до омекване. Добавят се измитият ориз и подправките, както и 2 - 3 ч. чаши бульон. Разбърква се.
В тавичка се изсипват дреболиите, лукът и оризът. Ястието се посолява и се пече с фолио на 180 - 200 градуса, около 40 - 50 минути. Пет минути преди края дроб - сърмата се залива с киселото мляко, в което е разбито яйцето. Пече се още 10 - 15 минути, докато се образува апетитна коричка. Приятен апетит и весели празници!
Моля, подкрепете ни.






Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads