Реклама / Ads
3| 3328 |06.03.2021 НОВИНИ

Проф. Баева: Горбачов е акушерът на Студената война

.
Проф. Искра Баева Източник: БГНЕС
„Не случайно националната оценка и оценката на света за Михаил Горбачов са доста различни. Той не толкова подпомогна Запада за спечелването на Студената война, той беше инициаторът на капитулацията на Съветския съюз и на Източния блок. Горбачов е акушерът на този завършек и няма съмнение, че светът си отдъхна след края на Световната война. Нещата обаче изглеждат по съвършено различен начин за Руската федерация“, коментира проф. Искра Баева.
 

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов отпразнува 90-ата си годишнина на 2-ри март.

 

Пред Българското национални радио преподавателят по история в СУ „Св. Климент Охридски“ посочи, че в началото на 90-те години Русия се е движела формално, от политическа гледна точка, в посока на демокрацията, „но крахът на тези тенденции сложиха икономическите процеси и се създадоха големи неравенства, възможност за обогатяване на малка група хора от държавната собственост“.

 

„Различните икономически последици повлияха на процесите на демократизация в Русия. Но има и външнополитически процес. Геополитиката след краха на Студената война мина през различни фази. Когато Русия започна да се централизира отново и да търси връщане на по-голямата си роля в света, тя се превърна отново в конкурент и започна ново противопоставяне. Това противопоставяне на Запада като носител на демокрацията постави под въпрос смисъла на демократичните постижения на Руската федерация“.

 

„В Русия се оформя консервативна система, която хем се възползва от традициите на Руската империя, хем се противопоставя на своите противници от Запада. Неспособността на демокрацията да се справи с големите предизвикателства подсилва авторитарните нагласи в руското общество и авторитарната система“, допълни Баева.

 

Според нея руският президент Владимир Путин ще се дистанцира от властта, „защото му е ясно, че най-големият проблем на авторитарната власт е наследството“.

 

Прогнозата на историка е за голямо глобално противоборство, което ще минава и през засегнатите страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3240 |06.03.2021 Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант . 1| 4581 |05.03.2021 Проф. Н. Слатински: Такива глухи, слепи и неми властници не сме имали . 12| 6868 |05.03.2021 Проф. Чорбанов: Преболедувал да се ваксинира, е да продупчиш 2 билета за автобус . 1| 3464 |05.03.2021 Проф. Росен Стоянов: В кампанията ще има политикански каламбури и политическо разсейване, за да няма дясно-ляво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads