Реклама / Ads
0| 4380 |11.11.2017 НОВИНИ

Проф. Емил Ботев: Няма да има последващи трусове в района на Своге

.
Проф. Емил Ботев
Оценките и прогнозите на сеизмолозите за потенциала на района на Своге са, че той не е силно сеизмоопасен и не се очакват трусове, които да застрашават живота на хората, заяви проф. Емил Ботев, ръководител на департамента ”Сеизмология” към Института по геофизика, геодезия и география към БАН.
 

Той допълни, че не само по сеизмични данни, но и по други данни в исторически план, в района няма по-силни земетресения от това, регистрирано през 1980 г., със среден магнитуд 4,1 по Рихтер и с максимални оценки 4,4 в някои сеизмични станции. Ботев обобщи, че данните не позволяват да се говори, че районът е много силно сеизмоопасен и може да има земетресения, които да застрашават живота на хората. Сеизмологът допълни, че това огнище не е характерно с поредици значими следтрусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения. По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер, отбеляза Ботев, цитира БТА.

 

За днешното земетресение със сигурност се знае, че няма сериозни въздействия върху инфраструктурата, каза сеизмологът. Ботев допълни, че земетресението през 1980 г., макар и по-силно, също не е имало сериозни въздействия върху сградите, живота и здравето на хората. Той припомни, че земетресенията с магнитуд между 4 и 5 се наричат слаби в квалификацията, защото не водят до сериозни въздействия.

 

С магнитуд между 5 и 6 са умерено силни, каквото беше земетресението в Перник, а земетресенията с магнитуд над 6 са силни, защото задължително водят до по-сериозни въздействия върху инфраструктурата, здравето и живота на хората. В отговор на въпрос защо има различна информация за силата на днешното земетресение, Ботев уточни, че първоначално подборът на сеизмични станции от автоматичната програма е бил такъв, че е дал средно решение 3,4 по Рихтер, но по-късно излиза средната оценка от 4 по Рихтер. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7632 |10.11.2017 Проф. Б. Димитров за Фрог: Протестът на Гърция за паметника на лъва е основателен, но по техните земи живеят още българи . 4| 4945 |08.11.2017 Таско Ерменков: Оставка за проф. Иво Христов, само ако Борисов си я подаде . 41| 11829 |07.11.2017 Проф. Иво Христов: Ако не беше Съветската армия, щеше ли да кажем йок на Хитлер за евреите? . 0| 4643 |06.11.2017 Проф. Илчев: България трябва да бъде много внимателна с признаването на малцинства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads