Реклама / Ads
4| 5917 |13.03.2020 НОВИНИ

Проф. Ганчев: Единственият инструмент за забавянето на коронавируса е забавянето на растежа

.
Проф. Ганчо Ганчев
Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса имат много тежки последици върху глобалната икономика. Оказа се, че единственият инструмент за забавянето на коронавируса е забавянето на икономическия растеж под формата на ограничения за работната сила, определени мероприятия и някои сектори на икономиката.
 

Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, ппред Bloomberg TV Bulgaria.

 

Той коментира, че забавянето на растежа е инструмент за борба срещу коронавируса. "Това е фундаменталната причина за всички сътресения на глобалната икономика", допълни Ганчев.


"Ако мерките доведат до спад на заболяванията, възможно е да става дума за временна рецесия, като в края на годината световната икономика да се възстанови. Ако се наложи по-продължително налагане на тези мерки, тогава рецесията ще е по-дълга и кризата може да се пренесе в други сектори на икономиката".


Според него Европейската централна банка се намира в изключително трудна ситуация, тъй като мандатът на институцията не ѝ дава на практика инструменти и права да противодейства на такъв тип кризи.


"ЕЦБ на практика не спазва това правило и тя се опитва да помага и на реална икономика, но това се прави в ограничени размери. Сега ЕЦБ прие нов пакет за изкупуване на ценни книжа в размер на 120 млрд. евро и облекчаване на рефинансирането на търговските банки, за да се подпомогне дребният и средният бизнес, който е особено уязвим в тази криза".


В ЕС трябва да има по-голяма координация по отношение на мерките.


„Би трябвало да има облекчаване на фискалните политики, включително и временно прекъсване на маастрихтските критерии, които предполагат дефицитите да са под 3%“.


Той смята, че ако положението в секторите на туризма и транспорта в България продължи да се влошава, ще се наложи корекция на бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5713 |09.03.2020 Проф. Кантарджиев: Коронавирусът е опасен само за хората над 65 г . 1| 4433 |07.03.2020 Проф. Кантарджиев: Грипът си отива до 10 дни . 4| 5236 |28.02.2020 Проф. Чуков: Неприятности с бежанци за България могат да дойдат от Гърция . 2| 6805 |28.02.2020 Проф. Кантарджиев: Има Ку-треска в Етрополе, смъртността е 10-12%, някой трябва да се замисли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads