Реклама / Ads
2| 6412 |13.08.2023 НОВИНИ

Проф. Георги Рачев: Туристическият бизнес се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон

.
Метеорологът проф. Георги Рачев Източник: БГНЕС
Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прекрасното Черно море и сме на първо място като туристическа дестинация сред черноморските държави. Това заяви пред БГНЕС метеорологът проф. Георги Рачев.
 

Специалистът сподели, че когато е водил своите студенти на практика преди години те са се радвали, когато температурата на водата е била 24 градуса, докато сега при тази температура по-скоро възниква недоволство и хората питат дали температурата на водата няма да се затопли малко повече.

 

„Сезонът от климатична гледна точка се удължава“, подчерта той и допълни, че и другите фактори - социални и икономически - също оказват влияние.

 

„Северно море и крайбрежието, което имат Полша, Германия, та дори такива не много туристически по отношение на морски туризъм страни като Нидерландия и Дания също започват да увеличават сезона, макар и в техните колибки, където се пазят от вятъра“, отбеляза проф. Рачев и наблегна на обстоятелството, че температурата на водата там е започнала твърдо да минава над 20 градуса по време на летния сезон.

 

„Глобалното затопляне води до преструктуриране на пазарите особено що се отнася до Северното полукълбо. В тропичните райони нещата със затоплянето не са толкова ярки“, добави проф. Рачев. По думите му няма нищо лошо в удължаването на летния сезон, а твърденията, че щели да умират хора по плажовете, които се разпространяват в момента, нарече „дребна измишльотина“.
 

Експертът коментира летния сезон в България, Гърция и Турция.

 

„Това са десетки милиона туристи. Турция има леглова база, за която ние само може да мечтаем. Тя е запълнена. Наскоро излезе отчета, че за месец юли Анталия е била посетена от повече от 1,5 млн. туристи само със самолет", посочи той и уточни, че тук не влиза пътуванията с кораби и индивидуален транспорт. „Турция очаква да направи повече от около 35-40 млн. туристи и се готвят следващите две години да достигнат нивото от 50 млн. чуждестранни гости“, поясни метеорологът и добави, че „Гърция също се пръска по шевовете“.

 

Проф. Рачев каза също така, че българинът е прекрасен турист и това може да се види по вътрешността на страната. 

 

Метеорологът коментира как климатичните промени влияят на четирите сезона у нас. Според него, за да кажем, че има климатични промени ни трябват 30 години. „Сезоните са си сезони, това са най-кратките сезони - пролет и есен, за сметка на удължаване на лятото. Вижда се с невъоръжено око, че практически снеговете станаха по-рядко явления, лятото е продължително, малко се измества центъра на тежестта по отношение на пролетта, обхваща и май месец, но за да кажем, че има климатични промени ни трябват 30 години“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7377 |11.08.2023 Проф. Георги Лозанов: Най-страшни са тези, които оправдават всекидневно зловещото насилие в Украйна . 0| 2863 |11.08.2023 Проф. Рачев: И най-зиморничавите ще се чувстват комфортно в следващите дни . 16| 3205 |10.08.2023 Проф. Константинов: На местните избори ще стане страшно . 0| 3107 |10.08.2023 Проф. Хинков: Директорът на болницата във Враца подаде оставка и аз ще я приема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads