Реклама / Ads
3| 5228 |14.05.2020 НОВИНИ

Проф. Гергова: Спасяваме туризма само с безплатни шезлонги. Нито дума за историческото ни наследство

.
Проф. Диана Гергова
Какъв туризъм правим ние – само с безплатни шезлонги ли? Нито дума не е спомената за това какво става с нашето наследство: като физическо състояние, като управление, като потенциал и като режими в тази ситуация. Сега, когато сме тръгнали да спасяваме туризма, говорим само за шезлонги, концесионери и хотели.
 

Това заяви пред БНР специалистът по тракийска археология проф. Диана Гергова. 


„Никой не говори за това, че за да задържим каквито и да е туристи – дали чужди, дали наши, ние трябва да се обърнем към нашето културно наследство. Това е големият проблем – че нашите паметници вече години наред нямат адекватна система на опазване, която да позволява те да са поддържани, да се развиват, да вървят напред – с начина на експониране, с разказа, който биха дали на туристите.“, каза още специалистът.

 

"Никой не обръща внимание на огромния икономически потенциал на нашите паметници и на това, че сме длъжни не само заради собствената си история, но и пред човечеството - да ги пазим, защото са уникални", подчерта археологът. 

 

„Сега, когато България се обърна и към своето земеделие, разбра, че трябва да поощри своите хора, своите работници, никой още не съм чула да каже дума – а какво правим с този невероятен потенциал от уникални световни паметници.“, запита още проф. Гергова.

 

"Нямаме поведение на нивото на паметниците ни", смята проф. Диана Гергова. 

По думите й спасителните разкопки в България се провеждат на страшно високо ниво, в това отношение можем да се гордеем, но относно редовните, по думите й „трябва да бием тревога и то голяма“.

 

Обикновено редовните разкопки се финансират от общините, в тях се включват и много доброволци от цяла Европа. Тъй като в настоящата ситуация нищо не може да се планира, проф. Гергова е на мнение, че тези разкопки трябва да се отложат за догодина. 

„Още повече, че нашите прекрасни обекти, които са предмет на редовните разкопки, са от изключително голямо значение за България, за нейното икономическо развитие и национално самочувствие.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4865 |13.05.2020 Проф. Аргирова: Навлизаме във важен период, личната отговорност е на първо място . 23| 34602 |11.05.2020 Проф. Дамян Попхристов: Сбъдват се пророчества на богомилите. Заобичахме вещите повече от хората . 26| 7344 |11.05.2020 Проф. Пламен Киров: МС няма правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка . 6| 7411 |11.05.2020 Проф. Димитър Вацов: Тесен кръг от олигарси има достъп до пари от ЕС и обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads