Реклама / Ads
4| 5710 |19.05.2017 НОВИНИ

Проф. Маринов: Управляващата коалиция тръгна зле и няма да издържи дълго

.
Проф. Александър Маринов
Притеснява ме начинът по който ГЕРБ защитават своите партньори в разразилия се скандал със снимките - те неглижират тези постъпки, дори не толкова в конкретния случай, а въобще. Това пренебрежение към някои мрачни периоди в историята е много неправилно, защото България е била част от антихитлеристката коалиция, дала е много жертви, допринесла е за разгрома на хитлерофашизма.
 
Трябва да ценим собствената си история". Това каза политологът проф. Александър Маринов.
В политиката има и по-важни неща, отколкото поддържането на неизменния състав на едно правителство. Утре може да се случи тези коалиционни партньори или други коалиционни партньори да свършат нещо лошо. Това какво означава? Че трябва да бъдат защитавани на всяка цена!? Единствената разумна позиция беше категорично да се осъдят такива прояви, най-вече по принцип, да се изрази нетърпимостта към всякакви прояви на неонацизъм или на толериране на нацизма, допълни той.

В това число, когато един политик е постъпил неправилно, той си отива. Каква е разликата между това дали той е директор на дирекция, заместник-министър или заместник-министър председател. Постъпката е една и съща. Българските политици въобще не си правят сметката, че те не са свободни да приказват и да правят каквото си поискат и след това да изтъкват констатирането на тези факти като някаква злонамерена атака. Просто това е едно нередно поведение!, посочи той.

Проф Маринов запита риторично каква е щяла да бъде реакцията в държавата му, ако се случи със заместник-министър от Франция, Германия, Полша, Унгария или Холандия. Политологът оцени като "неудачен опит за шега" опитите на ГЕРБ да противопостави на фашистките поздрави спомените за репресиите на комунистическия режим.

Според него животът на управляващата коалиция няма да е дълъг, но не заради скандала: Тръгна зле и няма да издържи дълго, макар че не по тази причина. Коалицията, по принцип, е много уязвима от гледна точка на това, което тя трябва да върши. Някак си те се самоуспокоиха, че като написаха един заоблен, абстрактен, пределно общ документ, който нарекоха "програма за управление" и след като назначиха хората във властта, с това се изчерпва проблемът.

Те ще трябва да започнат да работят от утре, трябва да решават проблеми и тук наистина нацистките тежнения или дебелашкият хумор на един друг човек е най-малкият проблем. Въпросът е утре какви решения ще взимат, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4507 |15.05.2017 Проф. Стоян Тонев издъхнал от инфаркт . 1| 4735 |13.05.2017 Проф. Кантарджиев: Ваксините трябва да се опаковат в България . 1| 5172 |12.05.2017 Проф. Кантарджиев за Фрог: Чака ни взрив на салмонела през лятото . 3| 7635 |11.05.2017 Проф. Константинов: При мажоритарен вот – 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads