Реклама / Ads
0| 3238 |05.05.2022 НОВИНИ

Проф. Николай Слатински: Да не губим парламентарно време, да окажем същата военно-техническа подкрепа и на Молдова

.
Николай Слатински
За да не се губи безценно парламентарно време, защо да не приемем час по-скоро решение, че ще окажем същата военно-техническа подкрепа и на Молдова? За да е спокойна Молдова отсега. Така ще станем най-подкрепящата държава. Подкрепяща на думи. Само че в Пернишко има един израз - Като дойде мачка за погачка!
 

Е, тогава и на нас ще ни помогнат на думи.


В Книга на Еклесиаста (11.1) пише: - Пущай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш.


Нашият народ казва: - Хвърли добро зад гърба си, ще го намериш пред себе си. И ще бъде някой ден, няма да ни се размине - каквото гласувало, такова получило!


Човекът е станал Човек, защото първи и единствен от всички животни е превърнал в своя същностна социална практика реципрочния алтруизъм.


При реципрочния алтруизъм ти правиш добро на другия тогава, когато той се нуждае от него, а след време, когато ти се нуждаеш от добро, той ти го прави на теб.
Но реципрочният алтруизъм, макар и алтруизъм, за да работи, за да е ефективен, включва и обратното - когато някой ти направо зло, ти му отговаряш сетне със същото. Защото как ще разбере какво ти е причинил, ако не го изпита и той.


Следователно, човекът е станал Човек, защото е превърнал в своя фундаментална социална практика правилото:
На доброто - с добро, на лошото - с лошо.


Моят дядо, стар-татко, чието име носим аз и моят внук, имаше по-лека и по-мека версия на това правило. Той ни учеше така - На лошото - с лошо, на доброто - с две добрини.


Накратко, вчера, гласувайки лицемерното, безполезно, излишно и в голяма степен позорно решение, нашият парламент изложи България, показа я като егоистична, мислеща не в понятията на развитието (което е социално, човешко действие), а в понятията на оцеляването (което е биологическо, животинско действие) държава.


Това, което повикахме вчера, утре ще ни се обади и въздаде със същото.


Може би и да се намерят държави-партньори и съюзници, които въпреки вчерашното решение, да ни помогнат, когато рашистите дойдат да инсталират Янев за президент, Нинова за председател на парламента, а Копейкин за премиер. Но ще го направят с отвращение. Защото точно това предизвиква вчерашното решение - отвращение. Както и защитниците на ПП и на реализма в политиката да го обявяват за най-великото, най-хитрото, най-ловкото и най-единствено възможното решение.

 

Николай Слатински




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3149 |05.05.2022 Проф. Кантарджиев: Засега в България няма случай на мистериозния хепатит . 0| 3528 |04.05.2022 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Отстранен зам.-министър за проветривото ведомство на Николай Събев . 0| 3070 |04.05.2022 Няма епидемичен взрив на мистериозния хепатит при деца, успокои проф. Христова . 0| 33544 |03.05.2022 Николай Слатински: Сдобихме се с още един ББ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads