Реклама / Ads
0| 3779 |03.03.2022 НОВИНИ

Проф. Овчаров: Вътрешната съпротива срещу Путин не е силна

.
Николай Овчаров
Много често казват ”Русия на Путин”, но да си представим 1945 година пролетта - може ли да се раздели Германия от Хитлер. За съжаление, това се случи в Русия последните няколко години. Руснаците ще търпят това нещо, вътрешната съпротивата срещу него не е особено силна, репресиите са огромни, но Навални не е лицето, което може да обедини опозицията срещу Путин”, коментира проф. Николай Овчаров.
 

"Русия взема друга позиция, казват, че е притисната, но в крайна сметка и Русия не е искала да има толкова голяма славянска държава на Балканите. И тук опираме до геополитическите моменти на Руско-турската война. Дали тя е освободителна война или настъпателна - тя е и двете. За Руската империя това е начин, по който тя отстоява интереси.


Нейните интереси са добре известни - разширяване на позиции в Европа и крайната цел - превземането на Константинопол", заяви още проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR.


"Но целта на Русия е била трудно постижима. Руските власти са знаели това, но така или иначе контролът и влиянието на Русия на Балканите чрез освободена България е бил много важен. 3 март е денят, който сме приели Освобождаването на България след 500 години турско робство", подчерта той. И бе категоричен, че това е датата за национален празник на страната ни.


Проф. Николай Овчаров припомни, че в началото на 20 век срещу арменците е извършен ужасяващ геноцид.


"Ако не беше Руско-турското война - дали това нещо нямаше да се случи с България? По време на робството християните не са имали права, те са плащали джизие, не са могли да заемат никакви сериозни длъжности в Османската армия. Ние нямаме аристокрация, всичко е избито, всичко е унищожено и е ислямизирано", добави експертът.


Той коментира и Трети март: "Това е денят на подписването на Санстефанския договор, който възстановява България в нейните истински граници - с Македония, Беломорието. Разбира се, това не е окончателен договор и това нещо се е знаело още в тези времена, това е примирието, което е сключено в Сан Стефано. Знаело се е, че ще има промени в този договор", каза проф. Николай Овчаров. Той поясни, че до Берлинския конгрес се променят изключително много неща.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16602 |03.03.2022 Проф. Евгений Дайнов: Днешният Трети март не трябваше да се празнува . 0| 9633 |03.03.2022 Проф. Кирил Топалов за войната: ”Освободителна мисия” на империя и Путин е нонсенс . 0| 24233 |03.03.2022 Историкът проф. Палангурски: Армията освободителка бомбардира днес правнуците на онези, които се биха на Шипка . 0| 3761 |02.03.2022 Проф. Недялков: Целта на Русия е цялата Украйна. Трябва да предложим преговори на българска територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads