Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

10| 3970 |19.04.2021 НОВИНИ

Проф. Пламен Киров: В момента ГЕРБ изпиват горчивата чаша, която предоставиха на останалите ПГ през 2009 г.

.
проф. д-р Пламен Киров
В момента ГЕРБ изпиват горчивата чаша, която те предоставиха на останалите парламентарни групи през 2009 г., защото тяхното поведение не беше много по-различно. Не беше толкова остро, но беше по същия начин безапелационно по отношение на онези, които са победени в изборите. Не бива да се подхожда така.

Това каза пред БГНЕС проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки” в Юридическия факултет на Софийския университет.

 

„Има силно политическо противопоставяне. Това, което се разигра в парламента не е хубаво”, обясни той.

 

Проф. Киров предполага, че доста българи, които се интересуват от политика го следят и надали са останали естетически удовлетворени от езика, който се държи и начина, по който се действа в тези първи заседания на 45-ото Народно събрание.

 

Той е категоричен, че няма политическа криза от гледна точка на това, че Конституцията дава изход от това положение, нещата са ясни.

 

„Ако всеки от субектите действа в рамките на предоставеното му от Конституцията време – 7 дни и консултациите при президента приключат за ден-два или три, цялата процедура ще върви около месец. След консултациите се завърта колелото с мандата”, уточни той.

 

„Заявката на ГЕРБ е, че те съвсем сериозно ще предложат правителство и няма да върнат проучвателния мандат веднага, след като бъде връчен с указ на президента, и кандидатът на ГЕРБ Даниел Митов ще предложи състав в Народното събрание, което означава, че ще има една парламентарна фаза на обсъждане и на гласуване в парламента", каза професорът.

 

Той посочи, че нашата Конституция затваря избирането на правителство в парламента.

 

"Ако президентът прави подготвителната част от самата процедура, то същинската процедура се развива в Народното събрание. Там ще има две гласувания – за кандидата за министър-председател, и ако успее и мине кандидатурата, тогава той ще предложи останалата част от състава на правителството, а с министрите анблок ще се премине към повторно гласуване”, каза проф. Киров.

Той пресметна, че това най-вероятно ще бъде в рамките на седмица.

 

„Ако ГЕРБ са готови с проектосъстава на правителството може да стане и бързо, може да стане в рамките на срока, който Конституцията предвижда след връчването на проучвателния мандат, т.е. в 7-дневния срок”, обясни професорът.

 

„Може да има правителство още с първия опит, нямам представа, но ми звучи в сферата на фантастиката, при това силно противопоставяне на всички други парламентарни групи срещу политическа партия ГЕРБ. Предстои да видим, всичко става”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 26| 4060 |19.04.2021 Проф. Румен Гечев: БСП 4 години бе единственият опонент на ГЕРБ, а сега много партии се правят на първи противници . 2| 2760 |19.04.2021 Проф. Ива Угринова с подробности за българския вариант на COVID-19 . 47| 21766 |18.04.2021 Мика Зайкова: Кой ви е казал, че хората избират Борисов? Да е жив е здрав проф. Константинов! . 3| 2776 |18.04.2021 Проф. Ива Христова: Само два са случаите на българския щам на COVID-19. Минимална е вероятността той да нарасне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ