Реклама / Ads
0| 3374 |21.03.2022 НОВИНИ

Проф. Станчев: Светът изпусна явлението Путин още от 2000 г.

.
Проф. Михаил Станчев Източник: стопкадър, БНТ
Чувствам се добре. Тук е тихо, спокойно, мирно, няма бомбардировки. Страшно е да се събуждаш посред нощ от бомбардировки, аз едва вчера се събудих в 6 ч. сутринта, преди се будех в 3 ч. Това разказа пред БНТ проф. Михаил Станчев от Харков, който успя да се евакуира след бомбардировките в града.
 

Вчера пристигна семейството на кмета на Харков и аз им помогнах да се настанят тук. Сърцето още ме боли и ще ме боли дълго, защото това, което продължава в Украйна е ужасно, призна проф. Станчев.

 

Светът изпусна явлението Путин още от 2000 г. Възприеха го като нов лидер на Русия, с който може да има диалог.


Изпуснахме времето още от 2008 г. от неговата реч в Минск за войната в Грузия, никой не помисли, че това е началото на една инвазия, естествено, изпуснато е и времето от 2014 г., допълни проф. Станчев.

 

Относно президентът на Украйна Володимир Зеленски проф. Станчев заяви, че украинците от самото начало са го възприемали като един добър артист, карикатурист, който успява да критикува политиците. Най-успешният проект на Зеленски е бил сериалът "Слуга на народа", след което той влиза и в политиката.

 

Според проф. Станчев това, което се сменя в Украйна, са олигарсите, които разграбват държавата през годините така, както руските.

 

Всеки един олигарх в Украйна е свързан с Русия. Те са кумове и не знам още какви..., допълни професорът.


Майданът по времето на Янукович е резултатът от това, че политиците се отказаха от усилията за влизане в ЕС. Там бяха и мои студенти, обясни проф. Станчев.

 

Това сега ми напомня Хитлер, който казва, че ще ни освободи от болшевизма, затова ми напомня Путин, допълни професорът.


Путин съумя да направи украинците още по украинци, а това е сериозен знак, подчерта проф. Михаил Станчев.

 

Харков беше жестоко бомбардиран и аз мисля, че това е отмъщението на Путин, че през 2014 г. отказахме да се обяви Харковска народна република, смята професорът.
700 жилищни блока са унощожени, допълни той. Засега нямам информация какво се случва с жилището ми, не знам дали ще мога да се върна, обясни преподавателят.

 

Моят живот се промени тотално. Надеждите за спокойно бъдеще, всичко... Все пак, като историк, анализирайки нещата, се надявам, че Русия глобално няма да спечели, каза в заключение проф. Станчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16387 |19.03.2022 Проф. Евгений Дайнов: Губейки войната, Русия може да се разпадне . 0| 3628 |17.03.2022 Проф. Чуков: Между Киев и Москва има споразумение за примирие в рамките на 15 точки . 0| 3390 |16.03.2022 Проф. Кънчев: България има неясна позиция. Искаме да кажем, че сме в НАТО, но не сме чак толкова в НАТО... . 0| 7643 |15.03.2022 Проф. Ботев: COVID-19 е тук, но много хора починаха от неадекватна медицинска помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads