Четвъртък, 18 Януари 2018, 19:50
Frognews
4| 3114 |08.06.2016

Професори стават трактористи и доячи

.
Научни работници може да се наложи да работят като трактористи или доячи, тъй като от Министерството на земеделието и храните не са дали разрешение Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево да наеме 15 сезонни работници.
Пред журналисти директорът на най-големият научно-изследователски център в системата на Селскостопанска академия проф. Иван Киряков алармира, че проблемът е свързан с работата по заготвяне на семена, която предстои, а няма работници, тъй като миналата година в научния институт бяха извършени съкращения. Сега от земеделското министерство не са дали разрешение за наемане на сезонни работници, като мотивът е, че няма средства.

Наличният в момента щат от 237 души през следващите два месеца ще е плътно ангажиран със селекция. В същото време трябва да се заготви посевен материал от 15 сорта обикновена пшеница. В рамките на 15 дни трябва да се приберат 10 000 декара и то качествено, защото това не е масов посевен, а за 1500-2000 тона посевен материал на цена 1000 лева за тон, посочи проф. Киряков

„Ние не сме лабораторни мишки. Ние работим на терен. С изключение на оранта, подготовката на площта, сеитбата и пръскането, всичко друго се извършва ръчно. Няма как да изкараме хора от науката, които са квалифицирани и да ги прехвърлил, за да правят заготовки. Както не могат да взема хора от науката да ги изпратя в животновъдството, където се работи нон стоп 365 дни в годината“, обясни директорът.

Според него, ако тези бройки не бъдат отпуснати, вариантите са всичко да бъде оставено на полето или той да направи нарушение, след което бъде уволнен и подведен под съдебна отговорност. „Имам чувството, че няма разбиране. Аз приемам, че държавата, особено в публичната сфера няма достатъчно финансов ресурс. Но, когато едно предприятие може да носи пари, принадена стойност, и работи за развитието на държавата, за определяне на политиката на държавата, а аз тук се гърча и давам обяснения защо ми е необходим временен работник в животновъдството. Трябва да си взема научните сътрудници и да ги вкарам в животновъдната ферма, където да са нощни доячи, да чистят“, посочи проф. Киряков.

Самият Киряков обясни, че не се страхува да се качи на трактора, тъй като в началото на кариерата си е бил и тракторист. „Не ме е срам, че като професор ще се кача на трактор. Още повече, че, когато съм вземал документ за тракторист, съм работил на същата тази техника, с която работим и в момента“, заяви проф. Киряков.

Той подчерта, че дори самите професори и доценти да не отидат в производството, то, когато екипите им бъдат насочени да заготвят семена или да гледат животните във фермата, те сами няма как да правят наука. Един селекционер тази година трябва да обработи 15 до 20 хиляди номера.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ценко Чоков и синът му остават окончателно в ареста 2| 3097 |07.06.2016 . Трамваите в столицата стават по-тихи 1| 3049 |28.05.2016 . Учени въстават срещу турското влияние в България 51| 3572 |17.05.2016 . Ексшефовете от МВР стават началници в петролния и банков бизнес 18| 16885 |12.05.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах