Реклама / Ads
8| 5838 |14.05.2013 НОВИНИ

Прокурори броят бюлетините в Костинброд

.
Прокурори влизат временно в ролята на ЦИК и ще броят бюлетини. Това се налага заради 350-те хил. интегрални бланки за гласуване, които бяха хванати в печатницата в Костинброд.
 

Вчера там беше направен втори оглед, пише "Стандарт". Бюлетините били разделени по региони и преброени. Не е изключено броят им да се окаже различен от обявените 350 хил., довериха разследващи.

Според неофициална информация в медиите от неделя откритите бюлетини "не са били технологичен брак", както твърди собственикът на печатницата Йордан Бончев, а са били опаковани и подготвени за спедиция в 10 палета. Отделно разследващите открили действително брак, но той бил само в 4 палета и ясно си личал по това, че бюлетините били в съвсем друго състояние - смачкани, скъсани и с размазано мастило. Прокурорите вече са иззели записите от охранителните камери в печатницата.

От понеделник се провеждат разпити на свидетели - повечето служители на предприятието, които са над 1000 души. Не е ясно колко от тях ще бъдат призовани да дадат показания. Вчера стана ясно, че главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е бил разпитван в прокуратурата. Специалисти от печатницата на БНБ пък ще направят експертиза на бюлетините. Матрицата, с която са отпечатани, е иззета. Допълнително от обвинението ще преценят дали е необходимо изцяло да се затвори печатницата до приключването на досъдебното производство. Собственикът й Йордан Бончев вчера не бе открит за коментар.

Акцията на прокуратурата и ДАНС е проведена на 10 май вечерта, след като МВР се е изнесло от печатницата, обясниха източници от разследването. Полицията е трябвало да пази бюлетините до 11 ч на 8 май, но униформените са останали в помещенията до 4 ч сутринта на 9 май. Причината е, че е трябвало да се извозят последните бюлетини за изборните секции в Турция. След този час в халетата не е трябвало да има готови палета с продукция, а само такива за бракуване, които са описани с протокол. Официална реакция от прокуратурата по случая все още няма въпреки обещанието на обвинител номер 1 Сотир Цацаров, че ще изнесе подробности непосредствено след изборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 8227 |13.05.2013 Цацаров пише на Брюксел за скандала с бюлетините, мълчи за Варна . 107| 17986 |09.05.2013 Ужас! Разкриха мрежа за купуване на над 40 000 гласа, прокурори се крият . 4| 5300 |22.04.2013 Броят на българките, които могат да родят дете намалява . 11| 5210 |13.04.2013 Малена Филипова: Натиск върху прокурори от мен не е имало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads