Реклама / Ads
0| 4856 |06.04.2017 НОВИНИ

МЗ променя Наредбата за медицинската експертиза

.
Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев одобри промени в Наредбата за медицинската експертиза. С приемането им ще бъде отстранен още един порок от наследения нормативен хаос в Министерството на здравеопазването, пишат в съобщение до медиите от пресцентъра на МЗ.

Наредбата оказва пряко въздействие върху редица права на пациентите в трудовата и социалната сфера, определяйки наличието на временна или трайна неработоспособност, вида и степента на увреждане, както и тяхната количествена характеристика. Медицинската експертиза има значение за широк кръг лица и институции – освидетелстваните, осигурителите, НОИ, АСП, Агенцията за хората с увреждания и органите, определящи работоспособността- НЕЛК, ТЕЛК, ЛКК.

Текстове от досегашната Наредба за медицинската експертиза бяха атакувани във ВАС от пациентска организация и съдът е установил нарушение на административните правила при изработването й. Вместо да се отстранят пороците, решението на съда е било обжалвано, което е създало риск от последваща отмяна на цялата Наредба от 5-членен състав на ВАС.

 

За да предотврати неблагоприятните последици за населението и експертната общност, служебното ръководство на МЗ отстрани пороците в действащия

документ, пишат от министерството.

 

Наредбата създава условия за прилагане на единни и обосновани критерии в медицинската експертиза и ред, по който да се осъществява тя. С правната регулация се осигурява утвърждаването на принципи, правила, организация и уеднаквяване на дейностите, свързани с медицинската експертиза, на територията на цялата страна.

Регулацията дава стабилност и възможност за планиране на всички произтичащи от медицинската експертиза последствия, включително социалните придобивки и финансови обезщетения.

 

Наредбата за медицинската експертиза запазва правата на хората с увреждания. Не се създават нови регулаторни режими и не се засягат съществуващи режими и услуги.

Предложените промени са публикувани на сайта на МЗ за обществено обсъждане и експертна оценка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4191 |29.03.2017 Световни урбанисти ще променят София . 2| 4149 |29.03.2017 Правителството променя наредбата за пенсиите и осигурителния стаж . 1| 3250 |24.03.2017 Променя се движението в столицата за изборите . 0| 3742 |19.03.2017 Променят движението в София заради фермерски пазар
Реклама / Ads