Реклама / Ads
9| 4242 |28.11.2022 НОВИНИ

Пропадна поръчката за шестте медицински хеликоптера

.
Медицински хеликоптер
Пропадна възможността да се сдобием с медицински хеликоптери. Обществената поръчка за покупката на 6 медицински хеликоптера е прекратена от Министерството на здравеопазването, тъй като единственият кандидат – италианската компания "Леонардо" - е дала по-висока оферта от максимално допустимата.
 

Компанията "Леонардо" е предложила обща цена от 123 363 956 лв. без ДДС, докато определената от МЗ максимална цена е 102 589 827 лв. без ДДС.

 

Въз основа на това комисията по обществената поръчка предлага на ръководството на министерството тя да бъде прекратена. На 23 ноември с решение, подписано от зам.-министъра на здравеопазването Тома Томов, поръчката е прекратена на основание описаните от комисията мотиви, а именно: че единственият кандидат е предложил по-висока от максимално допустимата цена.

 

Запознати с процедурата коментираха, че е имало възражения от други производители, които са искали да се коригират част от техническите изисквания, за да бъдат изпълними. Техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними, предаде Медиапул.

 

Прекратяването на поръчката съществено ще забави изпълнението на проекта за изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздух, който е залегнал и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Първоначалният график на доставките предвиждаше до 01.09.2023 г. да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 г. да бъде извършена доставката на първия хеликоптер.

 

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3469 |11.11.2022 Шестте испански самолета, които ще ни охраняват по въздух, кацнаха на Безмер . 2| 2931 |11.10.2022 ”Спаси София”: Пропаднаха жълтите павета и срещу Ректората . 0| 3554 |02.08.2022 Откриха тялото на мъжа, пропаднал в дълбока пропаст . 0| 2820 |02.08.2022 Издирват мъж, пропаднал в пропаст във Врачанския Балкан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads