Реклама / Ads
0| 3090 |13.10.2022 НОВИНИ

Протестите в Иран обхванаха 19 града, въпреки спирането на Интернет

.
Продължават протестите в Иран, избухнали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Демонстрациите обхванаха 19 града в страната.
 

Протестите заради смъртта на Махса Амини се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Зеленото движение в страната през 2009 г. Амини бе задържана от моралната полиция и изпадна в кома, малко след като бе арестувана. Твърди се, че е била пребита, но властите в Иран отричат. 


Призивите за протести, започнали по обяд в сряда, доведоха до масово разполагане на полиция за борба с безредиците и служители в цивилни дрехи в Техеран и други градове, пишат от Associated Press. Властите са прибегнали и до прекъсване на мобилните интернет услуги, твърдят свидетели. 


Въпреки това демонстрации имаше. 30 жени свалиха бурките си в Техеран, скандирайки "Смърт за диктатора!". На места пък се проведе "мълчалив протест" на жени, които просто прекараха деня си без хиджаб. казаха свидетели. Демонстрации се проведоха и в университетските кампуси в Техеран. Адвокати също мирно демонстрираха пред Иранската централна адвокатска колегия в Техеран, скандирайки "Жена, живот, свобода“ – лозунг на демонстрациите досега.


Събирането на информация за демонстрациите остава трудно на фона на интернет ограниченията и арестите на най-малко 40 журналисти в страната, според Комитета за защита на журналистите.


Властите в Иран продължават да отричат, че Махса Амини е била малтретирана, въпреки че семейството й твърди, че по тялото й са открити синини, а видеоклипове показват как моралната полиция бие и блъска протестиращи, включително жени, скъсали хиджабите си. Али Хаменей повтори отново тезата си, че външните врагове на Иран са подклаждали това, което той определи като "разпръснати демонстрации".


Иранската държавна телевизия, отдавна контролирана от хардлайнерите в страната, излъчи кадри от "контрапротест" на жени, които подкрепят задължителното носене на хиджаб.


Докато демонстрациите бяха съсредоточени върху смъртта на Амини, гневът тлее в Иран от години заради разпадащата се икономика на страната. Санкциите срещу ядрената програма на Техеран доведоха до срив на националната валута риал, заличавайки спестяванията на мнозина.


Остава неясно колко души са били убити или арестувани досега по време на протестите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3043 |13.10.2022 Здравният министър: При ваксинирането срещу грип тежките случаи намаляват . 0| 3205 |13.10.2022 Общото събрание на ООН осъди с резолюция анексирането на част от Украйна . 1| 17574 |12.10.2022 Ружа Игнатова е избрала България за седалище на OneCoin заради етикета ”най-бедни и корумпирани в ЕС” . 0| 3223 |12.10.2022 ”Задържане под стража” за полицая, шофирал пиян и дрогиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads