Реклама / Ads
3| 3940 |18.06.2019 НОВИНИ

„Прозрачност без граници”: Новите партийни субсидиите са неприемливи и са риск за България

.
Измененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които едновременно се намалява размерът на държавната субсидия, което на практика означава нейното отменяне, и се приемат норми за връщането на средства със задна дата, са неприемливи и съдържат съществен риск за политическата дейност в България!
 

Това се казва в официална позиция на Асоциация „Прозрачност без граници" във връзка с промените относно финансирането на политическите партии, които в момента се обсъждат в Народното събрание.

 

„Призоваваме политическите лидери и народните представители да бъдат на висотата на заеманите позиции, като подходят отговорно към темата за политическото финансиране и с мисъл за последствията, които произтичат от законодателната работа на парламента. До настоящия момент не бе проведена сериозна и задълбочена дискусия, с участието на всички заинтересувани политически субекти, гражданското общество и експертната общност, които да намерят решения на множеството проблеми, произтичащи от модела на партийно финансиране в страната. Тя бе и продължава да е необходима, за да постави в центъра на вниманието  съществени проблеми“, се казва в текста на позицията. Изброени са и редица проблеми, на които следва да бъде обърнато внимание.

 

В позицията се казва още, че „смисълът от държавното съфинансиране на политическите партии се състои в това да получават подкрепа, така че да поддържат ефективни партийни структури, които работят в сътрудничество и в интерес на избирателите; да осъществяват предизборни кампании, за да представят своите идеи за управление на страната; и не на последно място, за да възпрепятстват попадането им в още по-голяма зависимост от икономическите интереси на бизнеса.

 

Държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическия плурализъм, да подкрепя основни политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа, и да служи като бариера срещу корупцията.“

 

Позицията на Асоциация „Прозрачност без граници" е подкрепена от редица неправителствени организации и експерти в областта на политическите науки и вече е изпратена на ръководството на НС, ресорните парламентарни комисии и парламентарните групи.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4719 |02.06.2019 Момичетата от „Звезди 94“ са новите шампионки по волейбол на София . 0| 4388 |02.06.2019 Новите изисквания спъват работата на къщите за гости . 2| 4074 |31.05.2019 ЦИК официално обяви имената на новите евродепутати . 3| 4773 |27.04.2019 Над 13 000 лева ще е заплатата на новите евродепутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads