Реклама / Ads
0| 3223 |09.03.2023 НОВИНИ

Публикувани са данъчните декларации

.
НАП Източник: БГНЕС
Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за е-услуги на Националната агенция за приходите.
 

Потребителите, които имат персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис, могат да се възползват от автоматично въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори (хонорари), от наем и други доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица.

 

Качени са и данните за доходи за получени субсидии от Държавен фонд “Земеделие”.

 

Работещите могат да проверят данните за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, както и получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

 

Могат да се проверят данните за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

 

Информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубрика “Подоходни данъци” на е-портала на приходната агенция.

 

Преди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат.

 

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2022 г., приключва на 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

 

На 30 юни изтича и срокът за подаване на годишните данъчни декларации (по чл. 50 ЗДДФЛ) от физическите лица, извършващи дейност като търговци, регистрираните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

 

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2762 |14.02.2023 Русия е в ”сивия списък” на данъчните убежища на ЕС . 0| 3055 |02.02.2023 С предизборни декларации от трибуната приключва 48-мия парламент . 5| 4188 |16.01.2023 Скандал: Деца от столична гимназия се срещат с Гешев. Родители подписвали декларации за съгласие . 2| 2924 |09.01.2023 От утре започва подаването на данъчните декларации за физическите лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads