Пуканките - новите тухли?
Добрата изолация на сградата намалява необходимостта от осигуряване на топлина чрез петрол и газ, което води до по-малко емисии на CO2. Изследователите отбелязват, че на строителния пазар преобладават традиционни строителни материали като пластмаси и минерални влакна - съставляващи около 90% от всички изолационни продукти. Освен това производителите използват пластмаси, произхождащи от петрол, и за направата на външни изолации.
Изследователите казват, че вече са налице устойчиви и естествени варианти за изолация на сгради. Когато става въпрос за това какво прави изолацията екологична, екипът казва, че тези материали трябва да включват възобновяеми суровини, да имат добра топлоизолация, да са устойчиви на огън и да са лесни за рециклиране, когато сградата евентуално се разруши.
В своите експерименти екипът от Факултета по горски науки и горска екология в Гьотинген успешно разработва нов процес за производство на устойчива и ефективна изолационна плоча на основата на пуканки. Изследователите са успели да създадат процес, при който се произвеждат плочи, съставени от "гранулирани" пуканки.
Тестовете показват, че плочите имат отлични "топлоизолационни свойства" и (за разлика от пуканките, които ядете) предпазват много добре от пожар. Авторите на изследването смятат, че най-голямото предимство на изолацията от пуканки е, че тя е материал на растителна основа. Това ги прави екологично чиста и устойчива алтернатива на петролните продукти и други индустриални пластмаси.
"Този нов процес позволява рентабилно производство на изолационни плоскости в промишлен мащаб", обяснява ръководителят на изследователската група, професор Алиреза Харазипур.
Освен това екипът установява, че техните пуканки са и водоотблъскващи, което вероятно ще разшири полезността и срока им на годност като строителен материал, предава БГНЕС.
Моля, подкрепете ни.