Реклама / Ads
17| 5360 |09.04.2014 НОВИНИ

Путин отложи газовата криза засега

.
Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин нареди на "Газпром" да изчака с мерките, предвидени срещу Украйна за неплащане на сметките за газ, и по този начин отложи назряваща газова криза в Европа.
 

Първоначално Путин заяви, че "Газпром" трябва да доставя на Украйна газ единствено в обема, за който е платено месец преди това, но веднага призова газовата компания да се въздържа да изисква Украйна да си предплаща доставките, давайки шанс на преговорите, предаде АФП.

В ситуация, когато украинските власти постоянно не плащат навреме за използвания руски природен газ и дълговете им надхвърлиха 2,2 млрд. долара, "Газпром" трябва да доставя на Украйна газ единствено в обема, за който е платено месец преди това, заяви Путин.

"Колкото платят, толкова и ще получат", каза той на заседание с правителството, посветено на проблема с газовите отношения с Киев. Но добави, че е препоръчително засега "Газпром" да се въздържи от преминаване към предплащане до провеждането на допълнителни консултации с украинците и възложи на външното министерство да подготви такива преговори. "Ако, разбира се, нашите партньори са съгласни на такива консултации. Ако не са, тогава няма за какво да говорим", поясни Путин.

Премиерът Дмитрий Медведев припомни, че от 2009 г. действа руско-украинска спогодба, съгласно която "едно от условията за преминаване към авансово заплащане е, ако не се погасяват дълговете". "Ако продължава тази критична ситуация, смятам, че са налице всички основания да преминем към тази система", добави премиерът. Владимир Путин обвини Европа, че не подкрепя финансово Украйна.

"Ситуацията е меко казано странна. Както знаете, нашите партньори в Европа признаха правителството в Киев, но още не са направили нищо, за да подпомогнат на Украйна - нито дори един долар или евро. Руската федерация не е признала легитимността на властите в Киев, но ще продължи да оказва икономическа подкрепа и да субсидира украинската икономика със стотици милиони и милиарди долари засега. Но тази ситуация не може да продължи вечно", посочи Путин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6091 |02.04.2014 Путин тества границата на Европейския съюз . 40| 6010 |01.04.2014 Хипертонична криза отложи делото срещу Цветанов . 55| 6084 |26.03.2014 Путин "изби рибата" с рейтинг- 80% одобрение . 122| 14199 |24.03.2014 И. Инджев за В. Дърева: Тя е внучка на Путин!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads