Реклама / Ads
35| 6513 |07.03.2012 НОВИНИ

Путин влизал в ролята на "твърдия играч" в отношенията с България

.
Владимир Путин
Новият стар руски президент щял да е готов с цената на всичко да прокарва руския бизнес и политическите интереси, които са преплетени. Все по-трудно става за властта да контролира руското общество, твърди Д. Бечев.
 

В ядрото на протестиращите в Москва стоят хората, които спечелиха от порядъка, който се състоя през изминалото десетилетие благодарение на политиката на Путин и там се крие иронията. Това е средната класа, която, според някои социолози достига около ¼ от населението. Според мен те са недоволни заради случилото се през последните 4-5 години, обяви по БНР директорът на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика Димитър Бечев.

През 2009 година Русия претърпя най-тежката рецесия сред страните от Г 20, което удари средната класа, а възстановяването не беше толкова силно. В един момент, когато достигнеш някакъв социален статут, започваш за забелязваш неща, които не са били толкова голям проблем за теб - корупцията, неефективността на правоохранителните органи и на съдебната система, започват да ти пречат. Лозунгите, които издигат протестиращите, са най-разнообразни, но общият знаменател е един, че Путин не е отговорът и новият му мандат е нещо, което те отхвърлят. Това не беше така преди 10 години, коментира Бечев.

Все по-трудно става за властта да контролира руското общество – т.нар. "вертикал на властта", който в момента се е превърнал във "вертикал на лоялността". Възможността на Путин и хората около него да създават нови политически субекти и структури в обществото, които да имитират демократичен процес, се изчерпва все повече и повече, обясни още той.

Според Бечев наистина в момента на изборите Путин не е имал алтернатива. Той обясни, че Путин ще влезе в ролята на "твърдия играч" в отношенията с България. Ще е готов с цената на всичко да прокарва руския бизнес и политическите интереси, които са преплетени, каза Бечев.

 

Политологът Огнян Минчев пък очаква политиката към САЩ да бъде по-твърда, а България и Балканите да очакват нови изпитания с една по-твърда и нетърпяща опониране Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6519 |05.03.2012 Борисов поздрави Путин . 20| 5228 |03.02.2012 Циганският барон Къдравия влизал 22 пъти в НС . 28| 6186 |13.12.2011 Грета Ганчева си падала по Путин като Шарън Стоун . 25| 6683 |29.09.2011 Светльо Витков влизал НЕ на шега в кампанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads