Четвъртък, 19 Октомври 2017, 23:06
Frognews
0| 3079 |23.06.2016

Работодателите плашат парламента и адвокатите

.
Ако парламентът продължава да показва, че водещ за неговите решения е уличният натиск, работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация. Това се казва в писмо на Българската стопанска камара (БСК) до Народното събрание. в което тя изразя възмущение от решението на парламентарната комисия вчера да приеме на първо четене спорните промени в Закона за адвокатурата.
БСК изразява  възмущение от решението на парламентарната комисия вчера да приеме на първо четене спорните промени в Закона за адвокатурата.

Според камарата не е допустимо точно правната комисия да прокарва противоконституционни разпоредби. Работодателите смята, че тези промени ограничават конституционно гарантирани права, като правото на труд и свободна стопанска инициатива, засяга права на регулирани професии, създава условия за установяване на монопол върху определени дейности и нарушава права на търговците, като потребители на адвокатски услуги.

Внесеният преди повече от година законопроект има над 30 отрицателни становища на професионални и държавни организации, включително на Комисията за защита на конкуренцията и прокуратурата, които определиха предложенията като лобистки. Като също така според тях с измененията ще се отнемат функци на нотариусите, счетоводителите, инженер - проектантите, брокерите на имоти и други професии, и ще се прехвърлят на адвокатите. Депутатите в комисията гласуваха промените, докато под прозорците им имаше протест на адвокати.

"Считаме за опасна тенденция политически решения да се приемат под влиянието на уличен натиск от една гилдия, без да се отчита балансът на интересите на всички професионални групи и обществото като цяло. Недопустимо е именно Комисията по правни въпроси да предлага на Народното събрание приемането на противоконституционни закони! Апелираме народните представители да не приемат на първо четене законопроекта в пленарна зала, докато не бъде променен по начин, съответстващ на Конституцията и синхронизиран със законите в страната", се казва още в писмото на БСК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гришо би поляка Йежи Янович в два сета в Стокхолм 0| 847 |19.10.2017 . Победителка в три конкурса за красота стана инспектор в пожарната 0| 1148 |19.10.2017 . Ето истинският Александър, чиято самоличност Спас от Кочериново открадна 0| 1156 |19.10.2017 . ЧСИ-тата недоволни от промените в ГПК 2| 1302 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах