Реклама / Ads
14| 3287 |15.10.2021 НОВИНИ

Радев: България ще направи всичко възможно да защити въглищните централи

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
България ще направи всичко възможно, за да защити датата за прекратяване на използването на въглища у нас да бъде 2040 година. Това заяви президентът Румен Радев. Коментарът му идва в деня, когато в София се провежда мащабна конференция за прехода на страната ни към зелена енергия.
 

На въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите, държавният глава отговори: „Трябва „Зелена сделка“, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена“.

 

Той припомни, че на Съвета на ЕС през май тази година държави като Полша, Гърция, Унгария са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

 

„Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени, каза държавният глава. Това са дългосрочни процеси, дълги години не беше взето абсолютно никакво решение и ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България“, увери президентът.

 

Радев допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

 

„Министерството на външните работи и Министерството на отбраната все още изясняват дали има поругани български военни гробища в Република Северна Македония“, коментира още Румен Радев. Той отново повтори, че системният проблем в югозападната ни съседка е процесът на дебългаризация там.

 

„Това тепърва ще се установява, но това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в Република Северна Македония. В момента МВнР съвместно с МО изяснява случая и категорично ще се реагира“, заяви президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4404 |14.10.2021 ЦИК и ”Демократична България” в люта схватка . 4| 4067 |13.10.2021 Зайкова: Политиката би трябвало да бъде нещо добро, ама в България е малко мръсничко . 7| 2935 |13.10.2021 Христо Проданов: ”БСП за България” ще се яви на парламентарните избори с номер 33 . 14| 6341 |12.10.2021 Oтказаха регистрация на листата на „Демократична България” в Стара Загора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads