Реклама / Ads
2| 3722 |16.10.2023 НОВИНИ

Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за опазване на земеделските земи

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за опазване на земеделските земи. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 

С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници – част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост – народните представители въведоха и промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които президентът не е съгласен, отбелязват от прессекретариата.

 

С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия. Допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България.

 

Според президента това влиза в противоречие с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди. Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда. Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене, посочва прессекретариатът.

 

Поради това, отчитайки първостепенната важност на опазването на земеделските земи, президентът упражнява правомощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на §78 от Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 16365 |15.10.2023 Американският посланик Кенет Мертен за бг-правителството, сглобката, президента Радев, войните в Украйна и Газа, "Магнитски", Божков . 13| 3855 |15.10.2023 Президентът Радев: Бруталната жестокост и насилие отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят . 9| 4325 |14.10.2023 Записът, та записа: Радев пак засипа кабинета с критики . 15| 4894 |12.10.2023 Бойко Ноев: Радев не просто нарушава Конституцията, той слезе на нивото на саморасляците в българската политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads