Реклама / Ads
14| 3098 |20.10.2022 НОВИНИ

Радев: Силно се надявам разумът да вземе връх

.
Румен Радев
Силно се надявам разумът да вземе връх, като нашите народни представители най-сетне конституират това Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председателят на Народното събрание, за да може то да започне да функционира. Това каза в Брюксел държавният глава Румен Радев.
 

"Да започнем и консултациите, защото в момента и това не можем да направим. Най-важното е механизмът на работа на това Народно събрание. Ние очакваме да даде продукт, а в момента се занимава с вътрешни проблеми. Учудващо е, че още в началото на Народното събрание вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза", посочи Радев. 

 

Президентът наблегна, че е много важно да бъдат приети бюджетът, както и подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост. 

 

На въпрос как ще коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която намекна за унищожаване на парламентаризма и еднолична власт, Радев беше лаконичен: "Лидерите на политическите партии, особено парламентарно представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност и да направят така, че да привлекат така българските граждани към урните, че да имат едно много по-сериозно представителство и да не се стига дотук", допълни държавният глава. 

 

Радев направи връзка между политическата ситуация в България и във Великобритания, след като премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс подаде оставка.

 

„Още един, макар и бивш член на ЕС, остана без правителство", коментира държавният глава.

"Ще разгледаме възможностите да се разработят нови мерки и механизми за намаляване цената на газа чрез съвместна доставка на газ. Също така и нови механизми за разработване на нов индекс при ценообразуване на втечнен газ, както и чрез прозрачно и солидарно ползване на структурите. Най-важната мярка е да осигурим достатъчно много и надежни източници на доставка на газ”, каза Радев за разговорите с евролидерите.

 

„Тук не се обсъждат нови пакети санкции за Русия. Ще обсъдим как да се увеличи помощта за Украйна, защото е заплашена от хуманитарна криза, от ударите върху електроенергийната си система”, каза Радев. 

 

По думите му новата бежанска вълна от Украйна вече е факт. „В последните дни у нас са пристигнали над 2000 души. С падането на температурите – когато няма ток, отопление, ще има по-засилен трафик. Тези помощи, които се отпускат от ЕС за подпомагане на държавите, приемащи бежанци от Украйна, трябва да бъдат разгледани и като количество, и като механизъм”, каза Радев.

 

Относно информацията за това, че Словакия е получила системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", президентът призова журналистите да проверяват информацията си. 

 

„В Словакия има 2 дивизиона - немски и нидерландски, не е получила „Пейтриът". Тя няма нищо общо, освен да включи тези дивизиона - немски и нидерландски в своята ПВО. Тепърва трябва да се доставя „Пейтриът". Това ще стане след доста време”, каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка с информацията, че само Словакия и България имат ракети С-300.
 

 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2677 |20.10.2022 Румен Радев: Академик Антон Дончев отстояваше духовните устои на българщината . 0| 2819 |20.10.2022 Илияна Йотова: Надявам се до края на деня да имаме име за председател на българския парламент . 3| 3334 |15.10.2022 Валентин Радев: Догодина оставаме без самолети . 3| 3421 |11.10.2022 Радев: Необходима е дългосрочна, всеобхватна стратегия за развитие на българската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads