Реклама / Ads
0| 18631 |07.08.2023 НОВИНИ

Радослав Рибарски: От 2025 година започва поскъпването на тока за битовите потребители

.
От 2026-та всички купуваме ток на борсови цени, предвиждат промени в Закона за енергетиката Източник: БГНЕС
От началото на 2026-та битовите абонати да закупуват необходимата за домакинствата им енергия по цени на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката.

Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара, което според плановете, трябва да се случи на два етапа.  


Първият етап трябва да стартира от догодина, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-председателят на постоянната комисия по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски. 

 

Основното тук е, че ролята на НЕК, като обществен доставчик, отпада.

 

Енергодружествата ще купуват по цени на свободния пазар, а след това ще предлагат на регулирания, по цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни Рибарски.  

 

Заместник-председателят на ПК по енергетика към НС не очаква промяната в първия етап от отварянето на пазара да доведе до по-високи цени на енергията за битовите потребители още в началото на 2024-та година.

 

Причините: цената на тока е вече определена от КЕВР, пазарите към момента се успокояват, а разликите в цената  в цената на енергията между свободния и  регулирания пазар  няма да е за сметка на енергодружествата и ще плаща през  Фонда за енергийна сигурност.  


Вторият етап от отварянето на пазара, което ще гарантира пълната му либерализация, трябва да стартира от началото на 2026-та година.

 

Това предполага, че енергията, необходима на домакинствата ще трябва дасе купува  на борсови цени от потребителите. За това обаче тепърва ще трябват законови рамки и дефиниране на понятието "пълна либерализация", посочи Рибарски.

 

Според заместник - председателя  на енергийната комисия, правилно разчитане на потреблението,домакинствата дори биха успели да намалят сметките си за енергия. "За целта се предвижда така нареченото "интеллигентно мерене" .

 

Чрез него ще получим възможност да следим потреблението си във всеки момент и да знаем кога то е по-високо и кога - по-ниско. Като съответно го съобразим и с цените на тока на борсата в различните часови зони." 


Планира се и въвеждането на понятието "енергийна бедност".  Когато след заплащането на сметките за ток, вода и газ, оставащата сума за живеене за едно домакинство е под прага на бедност, то същото ще може да разчита на помощ от държавата, посочи Рибарски.  

 

Дефинирането на понятието "енергийна бедност" ще бъде регламентирано в специална наредба, а поне на този етап то няма да бъде обвързано с това дали в жилището на домакинството са направени или не са енергоспестяващи подобрения.

 

Сред предложенията за промени в Закона за енергетиката е и текст, според който е възможно сдружаването на няколко физически лица - съкооператори или пък жители дори на цяло село, които ще имат правото да продават произведена от ВЕИ - енергия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2416 |07.08.2023 Политико: ”Холандска парализа” – България няма да влезе в Шенген тази година . 1| 2473 |04.08.2023 Гледат мярката на 19-годишния Радослав, пребил и остригал жена . 0| 2503 |03.08.2023 Изплащат увеличените обезщетения за втората година майчинство . 6| 2833 |02.08.2023 Приятел на обвинения Георгиев също биел жена си, делото вече година не е влязло в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads