Реклама / Ads
6| 5057 |04.11.2010 НОВИНИ

Райчев: АБВ не е БСП+, ГЕРБ ще играе сама на изборите

.
Андрей Райчев Източник: dir.bg
Не мисля, че Първанов прави БСП плюс. Не допускам това, познавайки го като политик. Проектът "АБВ" е естествен съюзник на БСП. Това каза социологът Андрей Райчев пред БГНЕС.
 

"Това, което до момента знаем за проекта, е, че той е ориентиран към президентските и кметските избори", каза Андрей Райчев.

Предположенията на социологът, който винаги е демонстрирал благоразположение към държавния глава, са, че проектът ще акцентира върху кметския вот, а това предлопала, че на различни места ще се явяват различни политически конфигурации.

Според Райчев той въобще няма да се разполага по оста ляво–дясно, няма да се коалира типово, а ще разчита преди всичко на персоналната изява на отделни личности по места, каза още той. 

Ако обаче АБВ се конкурира с БСП, то това ще е там, където се разминават в оценката кой е по-подходящ кандидат за кмет:

"На места, където оценките на БСП и АБВ не съвпадат за кмет, но там където съвпадат, те ще бъдат съюзници. Същото ще бъде и по места. Предполагам, че на повечето места ще съвпада, но не съм сигурен може и да се стигне до 50 на 50 – съвпадение–несъвпадение".

Според социолога за президентските избори обаче ще има пълно съвпадение. По думите му това въобще не е някаква централна коалиция.

"Ако не е БСП+, а не е според мен, то просто ще прави различни коалиции на различни места и в същото време ще бъде максимално ефективна и ще впрегне това в президентските избори", каза Райчев.

Той определи като "естествено ясно", че с ГЕРБ никъде няма да се коалират, както и със сините, в повечето време, освен по изключение.

"И на кметските избори се случват чудеса", каза експертът. Андрей Райчев обаче не мисли, че ДПС ще се коалира с когото и да е било в тези избори.

"Партията в момента изпитва вътрешно напрежение, има и неяснота по отношенията с Турция. Ахмед Доган наскоро смени и цялото ръководство на партията", напомни Райчев.

Според него по тази причина вероятно ДПС на тези избори като един от много малкото пъти в историята си ще издигнат свой кандидат за президент, за да консолидира партията.

"На мен ми се струва, че движението ще решава повече вътрешнопартийния въпрос и чак на втория тур на президентските избори цената му ще удари тавана, разбира се, зависи от резултатите, защото знаете без турците в България не се става президент", каза Андрей Рачев.

Той не е съгласен с мненията, че проектът на президента ще разцепи БСП.

"Борисов и Костов ще говорят всякакви неща – естествено, че те ще говорят против него, не може ЦСКА като играят срещу Левски, и левскарите да викат: "Е,й голям отбор е ЦСКА" – това не е възможно просто по дефиниция", каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4804 |04.11.2010 Сините, Атака и ГЕРБ подкрепиха Цветанов . 17| 7815 |01.11.2010 Тайният свидетел Урманов няма документи за дадените на ГЕРБ пари . 8| 4573 |29.10.2010 ДПС обвини ГЕРБ в партиен протекционизъм . 5| 4751 |27.10.2010 ГЕРБ даде зелена светлина на ГМО фуражите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads