Реклама / Ads

 

1| 2690 |27.05.2021 НОВИНИ

Рашков няма достъп до класифицирана информация от 2019г., когато преподавал в УНСС?

.
Бойко Рашков
На 28 септември 2016 г. от ДАНС е издадено разрешение за достъп до класифицирана информация на Бойко Рашков. На 23 април 2019 г. от същия орган е издадено Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация. Това казаха в официален отговор до bTV от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Интересното обаче е, че точно тогава Рашков е бил преподавател в УНСС.

От ДКСИ уточняват, че последиците от отнемането на достъпа, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, са за срок от три години.

 

Комисията пояснява, че съгласно закона отнемането на разрешението не е мотивирано и затова не разполагат с информация за причините за неговото издаване.

 

Пред bTV Бойко Рашков обаче обясни, че към онзи момент е бил завеждащ катедра „Наказателно-правни науки“ в УНСС.

 

"Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация“, заяви той.

 

„Пита се в задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите? Защо този човек обявява този факт, ако е факт, сега, когато аз заемам длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи? Кому е нужно това след няколко години да се изнася в медиите?“, попита Рашков.

 

Той допълни, че Георгиев не може да го уязви, защото „е твърде скромен в много отношения“.

 

„Преди да се изказват такива като Димитър Георгиев, добре е да се справят със закона. Поне този текст да бяха научили от Закона за защита на класифицираната информация и когато се изказват, да се изказват компетентно“, заяви служебният министър.

 

От 2013 г. до декември 2018 г. Бойко Рашков бе председател на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Наред с това развива и активна научна дейност в Юридическия факултет на УНСС, където е доцент по наказателно-процесуало право. В същия факултет е избран за ръководител на катедра „Наказателноправни науки“ от 2016 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3211 |27.05.2021 Рашков: 5 години говорих за нарушенията при СРС-та, а ГЕРБ си правеха оглушки . 10| 3463 |27.05.2021 Очаквано! Ексшефът на Вътрешна сигурност обвини Рашков в натиск. Оплака се, че новият му кабинет бил до тоалетната . 4| 2442 |27.05.2021 Доц. Кунчев: Работя нормално с Кацаров. Няма натиск и не виждам причини да подавам оставка . 3| 2522 |27.05.2021 Проф. Иван Русчев: ”Златен век” е законен и няма никакви правни пречки да бъде завършен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ