Реклама / Ads
0| 7312 |31.03.2022 НОВИНИ

Рашков пита ”независимата” прокуратура защо чете лекции по право, а нарушава законите

.
Вътрешният министър за пореден път стреля по ГЕРБ и прокуратурата при отчета за работата на подопечната му институция. Пита къде е било обвинението, когато налице са били данни за престъпления, свързани с изтичането на милиарди от държавния бюджет и се усъмни в разбиранията за върховенството на правото от прокурорките, които ”четат лекции от коридорите на Съдебната палата”.
 

"Досега не се е случвало някой да обърне внимание по какъв начин са се изграждали магистралите у нас. Нито прокуратурата, нито МВР, нито предишното ръководство, нито ръководството на ДАНС са се интересували законосъобразно ли протича това строителство, където се разграбват милиарди пари на данъкоплатеца. Това бездействие случайно ли е, защото с идването на първия служебен кабинет незабавно започнахме проверки? Къде бяха същите тези ръководители, които сега са народни представители? Стоят и мълчат. Да станат и да кажат защо по тяхно време не започна проверка на начините, по които се строи АМ "Хемус". Защото са бдели за спокойствието на предишните управляващи. Това е мнението ми, което за тяхно съжаление се споделя и от болшинството граждани", посочи Рашков.

 

Той заяви, че нередности са намерени при внезапно започналите ремонти на над 400 язовира у нас. По думите на Рашков там са изтекли милиарди, а изразходваните суми са били многократно над обичайните цени. От ГЕРБ са изразходвали около 2/3 от бюджета на фонд от 80 милиона, който да послужи при извънредни ситуации като наводнения, например.

 

"Има разходи, които учудват", посочи Рашков пред журналистите.

 

"В последните 2 седмици прокуратурата ни учи на право, чете лекции от коридора на Съдебната палата. Ние не знаем правото, Конституцията, НПК. Само те знаят. Ние сме били нарушавали принципи като върховенството на закона и правото. Питам се - тези, които се опитват да четат лекции от фоайетата на Съдебната палата защо мълчаха и бездействаха за нарушения за строителството на магистрали, ремонти на язовири, отделянето на стотици милиони за строителството на детска болница, която не е започнала и към момента. Не бяха предприети и действия във връзка с разкритията за трансплантациите. Къде бяха тези, които четат лекции по право, без да имат и опита, и познанията? И това в унисон ли е с принципа на правовата държава и върховенството на закона - да безделничат, при положение, че е изтекъл огромен финансов ресурс от държавния бюджет? Онзи, който не спазва закона, да бъде така добър и да не ни учи на право. Народът се наслуша на независимостта на прокуратурата. Тя главно се отнася до решенията, които може да взема без някой да се намесва, но тя няма нищо общо с несъобразяването на закона от обвинението, неспазването на закона от обвинението, нарушенията, които върши и безотговорността за тях. Никой не може да потърси отговорност на който и да е прокурор", категоричен беше Рашков.

 

Вътрешният министър обяви, че главният секретар на МВР е сигнализирал инспектората към Висшия съдебен съвет за това, че от 2018 г. до ден днешен Специализираната прокуратура не е придвижила 25 досъдебни производства, свързани с 25 организирани престъпни групи.

 

"Нямаме отговор какво е направено, дали е направено каквото и да било. Но чрез нашата независима прокуратура сме осигурили "спокойствието" на тези 25 организирани престъпни групи, които да действат на територията на страната. Това разбират прокурорите, които ни четат лекции", категоричен беше Рашков.

 

Вътрешният министър коментира акциите на МВР срещу купуването на гласове на изборите миналата година. По думите му те са били особено успешни, а свършеното от ведомството е станало повод за реакции от страна на партии, които са участвали в схемите. Рашков назова поименно ГЕРБ и ДПС. 

 

"Няма да престанем да изпълняваме задълженията си по закон, въпреки ехото от нашата дейност. Няма да ни притесни, че някой прави политическа спекулация с питане в парламента... Щели да питат 20-30 пъти и ще се появяват на трибуната, за да ги виждат симпатизантите и електората им. Полза за това няма. МВР е изпълнило задълженията си по закон, без значение коя е партията, която разнася куфарчета из страната и купува гласовете на бедните български избиратели", посочи Рашков.

 

Трикратно е според отчета увеличението в броя на образуваните досъдебни дела за престъпления по време на изборите.

 

По думите му в момента почти липсват случаи да се открие кой е носил куфарчето с пари.

 

"Те обикновено са свързани с партиите с големи субсидии. Една новопоявила се партия едва ли ще има такива ресурси като ГЕРБ и ДПС например. През миналата година откривахме престъпления, свързани основно с тези две партии”, добави той.

 

Структурни промени в МВР обсъжда ведомството. По думите на Рашков те няма да намалят способността на министерството да изпълнява своите задачи и функции.

 

"Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната - на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти. Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел. Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия”, обясни Рашков.

 

Готвят се и промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Те ще са в четири основни направления и част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършване на някои действия по разследвнията и прочее.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2898 |31.03.2022 Прокуратурата още тупа топката с искането до ОАЕ за разпита на Божков . 0| 3197 |30.03.2022 Антикорупционният фонд сезира Рашков за нарушения „ин-хаус“ във варненското пристанище . 0| 3109 |29.03.2022 Пеевски: В последните дни сме свидетели на поредната клеветническа кампания от олигархичния кръг ”Капитал” . 0| 3012 |29.03.2022 Адв. Рангелов: Божков няма да бъде разпитан до месец-два
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads