Реклама / Ads
11| 14849 |02.07.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Разказ от първо лице! Как ти лепват диагноза ”коронавирус”, когато си само с алергия

.
Зорница Алексиева
Лепват ти диагноза “заразен с коронавирус” на всеки, потърсил лекарска помощ? Този въпрос започва все повече да се задава в общественото пространство, а пореден повод е разказ на младо момиче от Русе, което заяви, че е била диагностицирана без наличие на PCR тест.
 

Зорница Алексиева разказа за случилото се във Facebook. Разпространи и снимка на амбулаторния лист, който е бил издаден след прегледа. Появиха се съмнения обаче за неговата автентичност.

 

Ето какво разказа пред ФрогНюз самата Алексиева:

 

Разкажете ни какво се случи на 28 юни?

 

Имам алергия. Това е всяка година през тези месеци. Пия и хапчета - ксизал. В този ден бях изпила 2, а е допустимо да се приема по една таблетка. След това гърлото ми се поду и отидох в спешното с хапчетата. Обясних ситуацията, но ми заявиха, че симптомите нямат общо с медикамента. Можех да им покажа листовката, в която са записани страничните ефекти. Същите са. Предозирането с хапчета обаче нямало нищо общо със симптомите.






Преглежда Ви обаче специализант по кардиология. Защо?

 

Нямам представа какъв е този лекар, защо ме е преглеждал кардиолог. Преди да влезеш в болницата има пункт където ти мерят температурата и те ме упътиха къде да отида. Спешно отделение е, не съм си записвала час. В кабинета имаше двама лекари и една сестра. Разпитваха ме за оплакванията ми. Обясних, че съм с алергия, показах си хапчетата. Никъде не е записано. И темата с “алергия” беше прекратена. Целият преглед продължи 20 минути.

 

Какво Ви питаха в тези 20 минути?


Питаха ме къде работя, от колко време съм така. Невъзможно било състоянието ми да е такова от половин час, както им казах. Записаха седмица. Записаха също, че имам и кашлица. Такава нямах. Преслушаха ме за хрипове, измериха ми температурата. Преди да отида в Спешното отделение я измерих, но беше в нормите. В кабинета ми казаха, че имам. Прибрах се и проверих пак - два живачни термометъра показаха 36.6 градуса.

 

Попитаха ме дали ще лежа в болницата, за да ми направят изследвания. Изявих желание, но ми казаха, че ще трябва да остана 10 дни. Тогава отказах. Реших, че ще се тествам в лаборатория. Заявиха ми, че поведението ми било безотговорно и ще звъннат на РЗИ. Това, че имам алергия и не ми бе оказана помощ, може би е по-малко безотговорно, не знам.

 

Подписах амбулаторния лист и излязох.

 

А защо не прочетохте какво пише в него?

 

В такъв момент не мислиш какво подписваш. Не се чувствах добре, не бях в състояние да чета какво са написали. Това са лекари, все пак. Не съм вярвала, че може да се случи така.

 

Казаха ми, че първо трябва да ми направят PCR тест, който ще отнеме 24 часа, а след това да отида и да ме прегледат за онова, за което съм отишла. Симптомите ми отшумяха сами, но ако някой отиде и чака толкова време за помощ, ще си отиде ей така.






Защо не потърсихте друг лекар, ако прегледът е протекъл по този начин и всичко е било проформа?

 

Беше неделя, в 17.00 ч. Няма при кого да отида - нито личният ми лекар работи, нито има отворен кабинет на алерголог.

 

Това е слух, който от доста време се върти в общественото пространство. Вие познавате ли такива хора?

 

Нямам представа дали има други такива хора. Коментарите сочат, че има. Обикновено и аз не вярвам на такива неща, но след като ти се случи е различно. Разбирам хората, които не ми вярват.  Дано не им се случва.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14008 |07.06.2020 Цветеслава Гълъбова: Шехерезада освен да разказва приказки е и приказно богата . 5| 8038 |05.02.2020 Първо във Фрог: Ще остане ли на улицата в Монтана болна и стара жена посред зима? . 13| 17786 |28.12.2019 Психиатър: А за първото ни място по бедност, по смъртност, по мизерия в ЕС ”ни вопъл, ни стон” . 12| 9358 |27.11.2019 Първо във Фрог: Педиатрията на колене – спира да приема спешни случаи /документ/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads