Реклама / Ads
2| 3091 |22.02.2023 НОВИНИ

Размениха проруски духовници за украински военнопленници

.
Източник: личен архив
Украйна е разменила няколко духовници от от Украинската православна църква, която има исторически близки връзки с Москва, за заловени от Русия украински войници, съобщава "Ройтерс".
 

По информация на двама украински служители в сферата на сигурността единият духовник е бил разменен за 28 украински войници.

 

"Това беше човек, който работеше за врага. За руснаците това е много ценен човек", заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

 

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, потвърди, че има такива случаи, но не уточни колко подобни размени са осъществени.

 

"Разменените духовници са заподозрени в сътрудничество на Москва или предателство. Всички бяха от Украинската православна църква - клон на източноправославното християнство, който прие властта на руския патриарх до след нахлуването на Русия миналата година", посочи той.

 

Повечето вярващи в Украйна принадлежат към отделен клон на православното християнство - Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на клонове, независими от Москва.

 

Киев започна военновременни репресии срещу УПЦ, която обвинява в укриване на свещеници, които поддържат тесни връзки с Москва. Църквата отрича тези обвинение и твърди, че е жертва на политически лов на вещици.

 

Украйна предаде свещеник от Украинската православна църква заедно с руски военнослужещи при размяна на затворници в четвъртък, при която 101 украинци бяха върнати от Москва, допълни Юсов.

 

От октомври Службата за сигурност на Украйна редовно извършва обиски в църкви на УПЦ, налага санкции на нейните епископи и финансови поддръжници и през последната година е започнала наказателни дела срещу 55 нейни духовници.

 

Говорителят на УПЦ, митрополит Климент съобщи, че са му известни два случая на размяна на духовници от Църквата, но няма информация за какво са били обвинени и съдени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3355 |26.01.2023 ”Да живеят руснаците”: Бащата на Джокович се включи в проруски скандирания в Мелбърн /видео/ . 18| 3593 |24.01.2023 Анализатор: Дори Русия да победи във войната, няма риск в България да надделеят проруските сили . 2| 3146 |21.12.2022 Размениха две бебета в столична болница . 13| 4279 |10.12.2022 Кметът на София прекрати проруски митинг по искане на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads