Реклама / Ads
8| 3646 |11.03.2023 НОВИНИ

Разследването за АМ "Хемус" - на финала. До дни МВР дава подробности

.
На финалната права е разследването за корупция и схеми при строителството на АМ “Хемус”. Очаква се съвсем скоро да има разкрития, стана ясно от думите на главният секретар на МВР Петър Тодоров.
 

Две досъдебни производства има по разследването за АМ “Хемус”. Само по едното са привлечени девет лица, заяви Тодоров. По думите му те са част от йерархията на тази група. Другото производство е за пране на пари и също е в напреднала фаза. Предстоят повдигане на обвинения и по него. 

 

“Не искам да изпадам в подробности, защото натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече. Честа практика е лица със значителни материални възможности да потеглят в тази посока. За да не се засилват тези тенденции, няма да разкривам подробности”, каза главният секретар на МВР.

 

Той допълни, че органите на реда разполагат с информация за злоупотреби със средства за строителство на язовири, пътища, жп инфраструктура.

 

“Има хора с икономически възможности, които стоят в основата на тези фирми”, допълни гл. ком. Тодоров.

 

Главсекът на МВР не даде нови подробности за ареста на Велико Желев. Шефът на “Хидрострой” бе задържан по сигнал на бивш служител за принуда. Арестът обаче дойде на фона на разкритията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за некачественото строителство на АМ “Хемус” - 30% от настилката липсва, а щетите тепърва ще се изчисляват. Един от строителите на АМ “Хемус”, получили и авансови плащания за това, е именно “Хидрострой”. Към този момент обаче няма информация разследването срещу Желев да има общо с това. Пред ФрогНюз адв. Михаил Екимджиев допусна, че е възможно прокуратурата умишлено да е скалъпила този арест, за да бъдат иззета информация, която може да представлява доказателства за схемите с АМ “Хемус”. 

 

Главсекът на МВР коментира и предстоящите в началото на април избори. Той посочи, че с връщането на хартиената бюлетина ще има допълнителна възможност за машинации, но МВР е създало организация за борба с купения вот. 

 

Той каза, че към момента силовото ведомство е получило над 180 сигнала за изборни престъпления, които се проверяват. Вече има и образувани досъдебни производства. Има и задържани, а наблюдаваният контингент се занимава и с други видове престъпна дейност.

 

В битката с престъпленията, свързани с изборите, вероятно ще влязат и униформени, които сега са заети с охраната на границата ни. Те обаче ще бъдат заместени от служители на Министерството на отбланата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3544 |04.03.2023 Разследването за ТЕЦ-овете: Реална търговия или злоупотреба? . 1| 2935 |20.02.2023 Европол се включва в разследването за смъртта на 18-те мигранти . 7| 2939 |15.01.2023 Ясен Тодоров: Разследването не се занимава с даренията, направени от Nexo към политическа партия . 14| 8605 |15.01.2023 Отдел „Хумор, сатира и забава“ на ГП*: Разследването на „Нексо“ е второто по мащаб след КТБ. Айде, бе…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads