Реклама / Ads
0| 2549 |22.07.2024 НОВИНИ

Реакцията на евролидерите за оттеглянето на Байдън от президентската надпревара

.
Стопанинът на Белия дом Джо Байдън Източник: БГНЕС
Реакцията на европейските лидери на решението на президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за президентския пост на изборите през ноември беше смесена, информира Politico.
 

Лидерите се разделиха "на три големи категории: тези, които похвалиха Байдън за решението му, тези, които използваха момента, за да изразят доверие в републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, и тези, които изглежда просто се радваха, че са онлайн в такъв важен момент".

 

Германският федерален канцлер Олаф Шолц написа: "Моят приятел президентът Джо Байдън постигна много за страната си, за Европа и за целия свят."

 

"Той направи трансатлантическото сътрудничество тясно, НАТО - силна, а САЩ - добър и надежден партньор за нас. Решението му да не се кандидатира отново заслужава уважение", изтъкна политикът.





Полският министър-председател Доналд Туск отбеляза в социалните мрежи: "Вие взехте много трудни решения, благодарение на които Полша, Америка и целият свят станаха по-сигурни, а демокрацията - по-силна."

 

Британският премиер Киър Стармър подчерта, че уважава избора на Байдън, като написа в социалните мрежи: "Знам, че (...) той е взел решение, основано на това, което смята за най-добро за американския народ."

 

Чешкият министър-председател Петр Фиала написа: "Това несъмнено (...) е отговорна и трудна стъпка от лична гледна точка, но толкова по-ценна. Стискам палци на Съединените щати, за да излезе добър президент от демократичната борба между двама силни и равностойни кандидати".





В същото време лидерът на Реформаторската партия на Обединеното кралство Найджъл Фараж коментира в свой пост, че е предвидил такъв развой на събитията и заяви: "Когото и да изберат те (демократите - бел. ред.), Тръмп ще спечели през ноември".

 

Към него се присъедини и един от водещите евродепутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който написа в социалните мрежи: "Това няма да спре Тръмп".

 

Латвийският държавен глава Едгарс Ринкевич на свой ред написа: "Политиката никога не е била толкова интересна".





Припомняме, че в неделя стопанинът на Белия дом Джо Байдън обяви, че напуска президентската надпревара, но ще продължи да изпълнява задълженията си до края на настоящия си мандат. Той настоя Демократическата партия да номинира настоящия вицепрезидент на САЩ Камала Харис за свой кандидат за президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2239 |22.07.2024 Белият дом: Байдън ще изкара мандата си . 0| 3253 |22.07.2024 До обяд слънце, след това дъжд, бури, гръмотевици, но за кратко и на отделни места . 7| 5823 |21.07.2024 Какво е състоянието на Иван Гарелов . 24| 5588 |21.07.2024 Джо Байдън се оттегли от изборите в САЩ и предложи Камала Харис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads