Реклама / Ads
4| 4490 |11.01.2022 НОВИНИ

Реформата в КПКОНПИ започва в края на месеца

.
Сотир Цацаров, Иван Гешев Източник: БГНЕС
Законопроектът за реформата в КПКОНПИ ще бъде внесен в Народното събрание до края на месеца. Работата по нормативните текстове е в разгара си. Това стана ясно от думите на Атанас Славов от „Демократична България“ и поясни, че преди входирането на законопроекта той ще бъде обсъден с коалиционните партньори.
 

„Имаме яснота как да изглеждат двата нови органа, остава да изчистим детайлите. Фокусът ще е разследване на корупционни престъпления. Досега КПКОНПИ нямаше разследващи функции, а с новия законопроект ще има такива“, обясни той в предаването „Още от деня“ по БНТ.

 

Славов припомни, че в законопроекта се залага разделянето на Антикорупционната комисия на две структури с различни отговорности и ръководство, както и промяна във функциите й. Ако текстовете бъдат приети, единият орган ще се занимава с противодействие на корупцията, а вторият – с отнемането на незаконно придобитото имущество. Освен това първият орган ще може и да разследва, за разлика от сега, когато комисията има само оперативно-издирвателни функции.

 

Той определи като неоснователни опасенията, че с разследващите функции КПКОНПИ ще се превърне в паралелна прокуратура.

 

По думите му резултати от реформата се очакват във втората половина на годината, тъй като ще е нужно време за законодателната промяна и последващото преструктуриране.

 

Според зам.-председателя на ПГ на „Демократична България“ в новото ръководство на КПКОНПИ трябва да влязат хора с безспорен авторитет и висок професионализъм. „За съжаление, в сегашното ръководство критерият „висок професионализъм“ в голяма степен не е изискван“, отбеляза Атанас Славов.

 

Той коментира и писмото на Иван Гешев до редица институции и държави членки на Европейския съюз, както и до посланика на САЩ у нас, в което обвинител №1 се оплаква от натиск от страна на новата власт.

 

„Писмото е доказателство, че има нужда от конституционни промени, за да не се разчита само на добрата воля на главния прокурор да се оттегли от поста. Трябва да има работещ механизъм, когато имаме лице заемащо тази длъжност, което е нарушило определени норми, то да бъде отстранено. Трябва да има механизми и на законово, и на конституционно ниво, така че главен прокурор с качествата на г-н Гешев или на г-н Филчев да не бъде възможно да заеме поста“, заяви Атанас Славов.

 

„Нашите европейски партньори са наясно с проблема. Именно те са поставяли тежката диагноза, че няма механизъм за контрол на главния прокурор. Не мисля, че писмото на Гешев ще има особен пиар ефект, то по-скоро доказва, че няма кой да му търси отговорност. Не съм изненадан от това писмо. Писмото е абсурдно и няма да има очаквания от г-н Гешев ефект“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3291 |10.01.2022 Започва данъчната кампания . 1| 3281 |10.01.2022 Нова работна седмица започва дъждовно . 32| 8673 |07.01.2022 Кирил Петков: Чуждите инвеститори загърбват България заради корупцията, изчистването минава през КПКОНПИ . 4| 2718 |07.01.2022 Започва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads