Реклама / Ads
10| 24318 |14.11.2022 НОВИНИ

Регистрирайте си безплатно кладенците до 28-ми ноември, иначе ще бъдат ликвидирани за ваша сметка

.
Още две седмици имат собствениците на кладенци, за да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за вписване на съоръженията, разположени в собствения им имот, които не са вписани в регистъра според изискванията на Закона за водите. Не се заплаща такса за регистрация на водовземни съоръжения, използвани за собствени потребности на гражданите. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци.

От Министерството на околната среда и водите напомнят на собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., че до 28-ми ноември 2022г. трябва да  подава заявлението за регистрация в една от четирите Басейнови дирекции (БД), в чиято територия на управление попада имотът. Това са: БД „Западнобеломорски район“, БД „Черноморски район“, БД „Дунавски район” и  БД „Източнобеломорски район“.

 

За регистрация на изградени кладенци за собствени потребности на гражданите, е необходимо да се подаде заявление, което съдържа: трите имена на собственика на имота; данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване; дълбочина на кладенеца; диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци; начин на черпене на водата – с кофа или с помпа;
цел, за която се ползва водата.


Заявлението за регистрация на кладенец за собствени потребности може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите в този период заявления.

 

Не се заплаща такса за регистрация на водовземни съоръжения, използвани за собствени потребности на гражданите. Регистрацията се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци.

 

Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в срок до 28-ми ноември 2022г., не могат да бъдат ползвани и подлежат на ликвидация за сметка на техния собственик, който носи и административна отговорност. 

 

На интернет страниците на четирите басейнови дирекции може да бъде намерена бланката на заявлението за регистрация, одобрена от министъра на околната среда и водите. Информация за басейновите дирекции за управление на водите вижте тук.

 

Повече информация, вкл. и за съоръженията, използвани от фирми за стопански и нестопански цели, ще намерите тук.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2595 |09.11.2022 Държавата отпусна 1,5 милиона лева на БДЖ, за да вози украинските бежанци безплатно . 0| 3155 |09.05.2022 Правителството предлага украинските бежанци да имат едно безплатно пътуване с влак . 0| 2782 |22.04.2022 Паркираме безплатно в София през следващите 4 дни . 0| 2752 |21.03.2022 Къде можем да играем безплатно онлайн казино игри?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads