Реклама / Ads
29| 7852 |02.11.2011 НОВИНИ

Режат пет заплати на полицаи и военни при пенсия

.
пенсионери Източник: frognews.bg
Близо 35 млн. лв. икономии ще направи държавата, ако правителството одобри мярката да се намалят обезщетенията при пенсиониране на полицаи и военни. Спестените средства могат да се пренасочат увеличаване на всички пенсии и на майчинските.
 


Полицаи, военни, агенти от ДАНС, охрана на затворите да получават накуп 15 вместо сегашните 20 заплати при пенсионирането си от догодина.Това ще обсъжда на извънредно заседание Министерският съвет утре, научи “24 часа”.

Вече били подготвени промени в Кодекса на труда, Закона за държавното обществено осигуряване и в специалните закони и наредби.

 

В момента военни, полицаи и агенти от ДАНС и други получават до 20 заплати от сумата по трудовия си договор непосредствено преди пенсионирането си или при напускане на системата.

От юни т.г. уволняващите се военнослужещи вземат 20 заплати в рамките на 1 месец. Дотогава според наредба на Министерството на отбраната първо се даваха само 4 заплати, а останалата част от обезщетението се пускаше до 6 месеца.

Дължимата сума се пресмята върху 100% от заплатата, получавана от служителя преди напускането му.

Втората промяна, която ще обсъжда кабинетът, щяла допълнително да свие парите за военните. От догодина на хората от МВР, полицията, ДАНС и други служби при пенсиониране ще се изплаща обезщетение в размер на 75% от заплатата, която са вземали, докато са били на работа.

 

"Идеята на финансовото министерство е да се търсят всякакви смислени начини за освобождаване на допълнителен финансов ресурс, с който, особено по време на криза, да се помогне на социално уязвимите групи от населението. Националната сигурност минава през социалната сигурност и по-доброто образование." Така високопоставени източници от министерството вчера дадоха да се разбере, че подкрепят мярката за орязване на обезщетенията на военни и полицаи, която бе лансирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Че предприемането й предстои, стана ясно и от думите на премиера Бойко Борисов пред bTV.

“На тристранката, когато се срещат, се обсъжда и бизнесът натиска много в тази посока да се намалят с 5 заплатите при пенсиониране на служителите от МВР, ДАНС, от отбраната”, заяви премиерът.

Той призна, че имало риск такова решение “да повлече много хора, които да напуснат, но е по-справедливо”. Борисов каза още, че годишно около 620 млн. лв. отиват в НОИ заради тези обезщетения и тежат върху дефицита на пенсионната ни система.

“Това никой не се е осмелил да го прави, никой не би искал и да го прави, но времето е такова”, заяви премиерът.

Пред “24 часа” източници от Министерството на финансите споделиха още, че ако предложението за орязване на тези обезщетения се приеме, с освободеният финансов ресурс догодина може да се мисли за увеличение на всички пенсии, а не само тези до 200 лв., както и на майчинските.

Предстоящите промени нямало да засегнат категории хора, които полагат тежък труд като например пожарникари, миньори и др.  ("24 часа")

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5694 |28.10.2011 Археолози на бунт срещу орязан бюджет и ниски заплати . 12| 4802 |25.10.2011 И Трайков дава рамо за увеличение на заплатите . 4| 5641 |20.10.2011 Полицаи нехаят за кражба в общината на Тетевен . 23| 5442 |15.10.2011 Три версии спрягат полицаи за взрива в колата на Диков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads