Реклама / Ads
0| 9651 |10.07.2007 НОВИНИ

Ремонтът на кабинета – факт до края на юли, коалиционният съвет ще се събере тази седмица

.
Съветът на коалицията ще се събере най-вероятно до края на тази седмица. Това стана ясно от изявление на премиера Сергей Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП днес. Министър-председателят уточни, че днес ще се чуе по телефона със Симеон Сакскобургготски и лидера на ДПС Ахмед Доган, за да изберат датата.
 
Станишев каза още, че освен персоналните и структурни промени в кабинета, коалиционният съвет ще обсъди и предложенията за създаване на Агенция за горите и Агенция за националната сигурност. Премиерът допълни, че рокадите в правителството ще бъдат направени едновременно. Той прогнозира, че ремонтът на кабинета ще стане факт до края на юли, като освен наследници на подалите оставка Румен Овчаров и Георги Петканов, ще бъдат назначени и нови зам.-министри на овакантените пет места. „На местните избори през есента БСП ще участва в коалиции и ще си сътрудничи с традиционни партньори”, съобщи говорителят на соцпартията Ангел Найденов. Сред тях са НДСВ, ДПС, неправителствени организации, синдикати. „Няма да допускаме коалиции с националистически, екстремистки и популистки партии”, категоричен е Найденов. Той допълни, че за всички областни градове ще има политическа позиция на Изпълнителното бюро. Лидерът на БСП Станишев пък отбеляза, че не смята за удачна коалиция с “Атака” в Кърджали. Що се отнася до кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София, премиерът се пошегува: “Преди време кметът на София беше казал, че ако го помоля, няма да се кандидатира. Аз тамън се бях нагласил да го помоля да не го прави и той взе, че се кандидатира”. Сергей Станишев коментира и исканията на протестиращите медици в спешния институт с думите: „В "Пирогов" вече не знаят какво точно искат. Ние сме готови да разговаряме по всички разумни искания в рамките на възможностите, но е необходима и отговорност от тяхна страна”, посочи той. Премиерът уточни, че на съвместното заседание на ПГ на Коалиция за България и министрите от левицата тази вечер, проф. Радослав Гайдарски ще информира за ситуацията и предложенията за действия, свързани с “Пирогов”. „Искането за увеличаване на заплатите в търговско дружество необосновано няма как да стане, още повече в рамките на бюджета”, заяви Станишев. Той допълни, че след като бъде изслушан министърът на здравеопазването, ще се вземе политическа позиция по случая. По отношение на исканата от протестиращите оставка на здравния министър ,Станишев подчерта: “Това се решава от коалиционния съвет и от правителството. Не може от всяко искане, от всеки един протест, да се правят политически изводи и заключения”. По-рано през деня протестиращите здравни работници от болница „Пирогов” заявиха, че не желаят повече да разговарят с Гайдарски, а искат преговори на по-високо от него ниво. Те настояха за оставката му и обявиха, че от петък, 13 юли, започват ефективни стачни действия. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4980 |04.07.2007 Нов и по-голям ремонт на кабинета готвел премиерът към края на годината . 2| 6504 |15.06.2007 Николай Василев и Даниел Вълчев си отиват от кабинета . 1| 4943 |02.06.2007 Овчаров си отива, очакват се и структурни промени в кабинета . 0| 7400 |28.05.2007 Промените в кабинета - общо решение по отношение на повече министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads