Реклама / Ads
1| 3982 |03.04.2024 НОВИНИ

"Ройтерс": Нов маршрут Запад-Изток запазва зависимостта на Европа от руския газ

.
Русия е изпратила повече от 15,6 милиона метрични тона руски втечнен природен газ до пристанищата на ЕС
След началото на войната в Украйна западноевропейските правителства се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия, но когато става въпрос за газ, те все по-често заместват доставките по тръбопроводите на страната с втечнен природен газ (LNG). Анализ на данни на Ройтерс установи, че повече от една десета от руския газ, доставян преди това по тръбопроводи до Европейския съюз, е заменен с втечнен природен газ, доставян в пристанищата на ЕС.
 

Увеличението е отчасти резултат от отстъпки, твърдят източници от индустрията и търговията. Миналата година частният руски производител Новатек продаде в ЕС товари на по-ниски цени, отхвърлени от купувачите в други части на света, докато държавният Газпром увеличи износа от новия си проект за втечнен природен газ Портовая, компенсирайки намаляващите доставки по тръбопроводи на запад.


Испания, в която се намира най-големият флот от терминали за внос в ЕС и която преди това не е внасяла руски газ по тръбопроводи, се превърна в най-големия реекспортьор на руски доставки по море.

Статистическите данни на ЕС и изчисленията на Ройтерс показват, че нарастването на втечнения природен газ е довело до връщане на дела на руския газ в доставките за ЕС до около 15 %, след като вносът по тръбопроводи от Газпром (GAZP.MM), е спаднал след войната до 8,7 % от 37 % от доставките на газ за ЕС. По данни на фирмата за анализ на данни Kpler през миналата година Русия е изпратила над 15,6 млн. метрични тона (мт) руски втечнен природен газ до пристанищата на ЕС, което е леко увеличение спрямо 2022 г. и скок с 37,7% спрямо 2021 г.

 

Правителствата на западноевропейските държави наложиха санкции върху петрола след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г., но не направиха същото за природния газ.
Вместо това Европейската комисия призова за доброволно постепенно прекратяване на целия внос на руски горива до 2027 г. Преминаването от тръбопровод към внос на втечнен природен газ обаче има значителна екологична цена, тъй като е необходима енергия за газифициране, транспортиране и повторно втечняване на горивото - тенденция, която е в противоречие с целта на ЕС за постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

 

Регистрите за доставка показват само предишните местоназначения на товарите, а не крайния им произход. Това означава, че втечненият природен газ, разтоварен в Белгия, Франция, Испания и Нидерландия, се лишава от руския етикет, който може да отблъсне купувачите, преди да бъде транспортиран по тръбопроводи във вътрешността на страната или претоварен на други кораби.

 

В края на 2023 г. независими търговци продават руски количества на испанския пазар с отстъпка от 1 евро (1,07 долара) за мегаватчас (MWh) по-евтино от европейската референтна цена TTF, съобщават източници от индустрията и търговията пред Ройтерс. Това се равнява на икономии от около 920 000 евро за типичен товар на стойност 41 млн. евро по спот цени, показват изчисленията на Ройтерс. През тази година се прилага отстъпка от 30-50 евроцента, казват източниците.

 

Данните за продажбите са частни, но сателитите за проследяване на кораби показват, че четири швейцарски търговски фирми са купили и продали 1,3 млн. т руски втечнен природен газ в Испания през миналата година: Gunvor, MET, ENET и DXT. Това включваше товар, първоначално предназначен за Аржентина, преди опасенията относно санкциите върху финансовите транзакции с Русия да спрат продажбата.


Gunvor пренасочи отхвърления танкер към Испания.


Gunvor и MET отказаха коментар относно търговията си с Русия. ENET и DXT не отговориха на запитванията на Ройтерс за коментар. Големите испански енергийни компании, сред които Repsol, Cepsa, Endesa и Iberdrola, заявиха, че не купуват директно руски газ.

 

Изпълнителният директор на Endesa Хосе Богас обаче не изключи възможността той да е попаднал в обеми, закупени от трети страни.

 

Испанската Naturgy, френската TotalEnergies и британската Shell са спрели допълнителните спот покупки, но твърдят, че са длъжни да плащат за минималното количество газ по дългосрочните си договори, независимо дали го вземат или не.

 

Повече по темата четете тук

 

Превод и редакция на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2389 |03.04.2024 Блинкън отсече: Киев никога няма да попадне в руски ръце! . 11| 6323 |03.04.2024 Стефан Гамизов: Борисов побягна пред вятъра, за да се спаси за Турски Поток . 1| 2413 |03.04.2024 Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел подкрепата на алианса за Украйна и бъдещите отношения с Русия . 21| 7260 |03.04.2024 Разследване на АКФ: Как майката на политик от ГЕРБ построи сграда без валидни строителни книжа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads