Реклама / Ads
1| 3418 |25.08.2021 НОВИНИ

Росица Матева: Избори 2 в 1 ще затруднят предизборната кампания

.
Росица Матева Източник: БГНЕС
ЦИК се готви за организирането на президентските избори в късната есен. Ако има предсрочни парламентарни избори, по закон е възможно те да бъдат организирани заедно с президентските. Съчетаването на изборите обаче ще затрудни предизборната кампания, особено на онези политически сили, които няма да издигнат свой кандидат за президент.
 

Това каза пред Българското национално радио Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

 

„Тъй като при определяне на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент. Партията или коалицията, която е издигнала кандидат за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и коалиции, които не са издигнали свой кандидат, ще получат следващите номера в бюлетината отново чрез жребий“, обясни тя.

 

От думите й стана ясно, че не е изследвана и функционалността на машините за гласуване за подобен вот.

 

„Ако изборите за президент и парламент бъдат насрочени поотделно, според Централната избирателна комисия те не трябва да са в две последователни недели, а поне през две седмици, за да има технологично време за пренастройване на машините и за отпечатването на хартиените бюлетини“, каза още Росица Матева.

 

Тя оспори тезата, че ако изборите са 2 в 1, ще бъдат спестени 60 милиона лева и отбеляза, че „разходите няма да бъдат само като за един вид избор“.

 

„При избори 2 в 1 секционните избирателни комисии ще бъдат по-затруднени, тъй като ще трябва да обработват два резултата“, поясни Матева.

 

Становището на ЦИК е, че ако гласуваме едновременно за президент и парламент, това трябва да става на една машина.

 

„Може би ще се наложи да се закупят още машини“, добави Росица Матева.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3883 |25.08.2021 Избори 2 в 1 на 7 или на 14 ноември? . 0| 3254 |24.08.2021 Служебното правителство внася Плана за възстановяване при нови избори . 2| 2979 |24.08.2021 Директорът на „Сиела Норма“: Избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв. . 2| 4152 |24.08.2021 Проф. Михайлова: Възможна е конституционна криза, ако НС не определи дата за президентските избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads