Реклама / Ads
4| 3226 |16.03.2021 НОВИНИ

Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК: Има неща, които ни притесняват

.
Надявам се, че сега вече ще има видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Общественият съвет към ЦИК от началото на годината говори за това. Очакваме решението на ЦИК. Изпратили сме и списък на хората, които да присъстват на одита на машините. Все още нямаме информация и това ни притеснява - проверката вече тече, а ние не сме там.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

 

Брорени дни остават до парламентарните избори на 4 април. Стоят обаче все още редица въпроси, а вчера съда магистратите от Софийският административен съд разрешиха видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините. Според Матева напълно постижимо е за тази цел да се използват камерите за видеонаблюдение в класните стаи.

 

По закон право да присъстват по време на броенето на бюлетините имат представители на наблюдателските организации, застъпници на партиите и коалициите, както и техни членове. Всеки един от тях има право на пряка видимост към информицията, която носят бюлетините и разпечатките от машините за гласуване.

 

"Под “пряка видимост” се има предвид, че всяка бюлетина трябва да може да се вижда от всеки представител. При видеонаблюдение това може да се случва включително и извън изборното помещение. Предложението ни беше така да се организира процеса, че да се използват камерите за видеонаблюдение в класните стаи. Те могат да показват толкова близо. Достатъчно добри са. Въпросът е, че тази информация се събира от МОН. Предложението ни беше ЦИК да влязат във връзка с образователното министерство и да се организира такова наблюдение на големи екрани във всяка сграда, за да се гарантира процеса и прозрачността на установяване на резултатите", обясни Матева.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК изрази и притеснения относно потенциални грешки, които могат да се допуснат при пренасяне на резултатите от машинния вот в хартиените протоколи.

 

"Предложихме вариант за промяна в изборната книга, но ЦИК обсъди нашите предложения и в крайна сметка не взе такова решение", посочи още Матева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3082 |10.03.2021 Росица Матева: Карантината ще лиши около 20 000 души от право на глас . 3| 3491 |14.02.2021 Росица Матева: Няма пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините . 3| 3569 |08.01.2021 Росица Матева: Има избори по време на пандемия, 100 се проведоха през 2020 г. . 25| 12129 |21.12.2020 Проф. Евгений Дайнов: Общественият дух се обърна срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads