Реклама / Ads
28| 6067 |22.03.2012 НОВИНИ

Румъния сви байрака, поиска извинение

.
Румъния опита да потуши напрежението около непремереното и неочаквано изказване на външния си министър Дяконеску. Днес позицията на страната е, че няма териториални претенции към България. За това поне увери на среща в МВнР посланик Антон Пъкурецу.
 

 

Българската страна изрази своето недоумение от изявлението на румънския външен министър Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство. Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта зам.-министър Димитър Цанчев.

 

В отговор посланик Пъкурецу подчерта, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спря на дългата история на преговорите и сподели учудването от факта, че те са станали медийно събитие.

 

Като изрази неприемането от българска страна на твърденията за наличие на румънско етническо малцинство, зам.-министър Цанчев подчерта, че подобни изявления не са в интерес на добросъседските отношения между двете страни. Той още веднъж отбеляза, че такъв въпрос не е повдиган на съвместното заседание на двете правителства. Българските граждани с румънско самосъзнание са духовен мост между двете страни, заяви в отговор посланик Пъкурецу и допълни, че те нямат проблеми в България.

 

Припомняме, че участъкът от континенталния шелф в Черно море, който е обект на спор между Румъния и България, е разположен в район, през който трябва да премине газопроводът „Южен поток”.

 

Точните думи на румънският външен министър Кристиан Дяконеску от вчера пък бяха: "Съществува спорна зона между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море, в което неотдавна бяха открити находища на газ и петрол. Не виждам защо да не решим този проблем много бързо".


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7033 |22.03.2012 "Атака" настоява за ясна позиция към претенциите на Румъния . 30| 6643 |17.03.2012 Парамедиците поискаха стартова заплата от 1200лв . 44| 5632 |16.03.2012 Поискали оставката от Трайков с “половин уста” . 46| 6807 |29.02.2012 Строг контрол в Студентски град поиска Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads