Реклама / Ads
0| 3286 |28.04.2022 НОВИНИ

Румънският премиер след визитата в Украйна: Не съм виждал толкова шокиращи картини

.
Източник: БГНЕС
Моята кариера е на военен и съм бил в такива зони на конфликт, виждал съм такива картини, но никога не са били толкова шокиращи. Това заяви румънският премиер Николае Чука, който посети Украйна във вторник заедно с външния министър Богдан Ауреску и председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, съобщава телевизия Диджи 24.
 

Чука е генерал от резерва, който е участвал в мисии в Ирак и Афганистан. Бил е министър на отбраната и началник на Генералния щаб на румънската армия.

 

"Отвъд емоциите, личната страна, човешката страна е абсолютно опустошителна. Моята кариера е на военен и съм бил в такива зони на конфликт и преди, виждал съм такива картини, но никога толкова шокиращи и за мен е невъзможно абсолютно никакво минимално разбиране на тази проява", каза премиерът в предаване на обществената телевизия ТеВеРе 1(TVR 1).

 

Той поясни, че Румъния е оказвала и ще продължи да оказва подкрепа на Украйна. Чука изрази също желанието на страната му да участва в процеса на възстановяване на съседната страна.

 

Румънският премиер разказа, че е видял атакувани жилищни райони, разрушени сгради, училища и болници, без да се спазват законите и принципите на въоръжената борба, според които районите с цивилно население и определени сгради са защитени.

 

"Това е абсолютно неприемливо", каза Николае Чука и посочи, че на срещите с президента и премиера на Украйна е потвърдил позицията на Румъния за категорично осъждане на "тези зверства, тези военни престъпления".

 

"Тези престъпления не бива да остават ненаказани", подчерта румънският премиер.

 

Румънската делегация бе приета от президента на Украйна Володимир Зеленски и имаше срещи с премиера Денис Шмигал и председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Представителите на Румъния посетиха селищата Бородянка и Ирпин в близост до Киев, които са силно засегнати от незаконната, непровокирана и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, посочва Диджи 24.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3007 |28.04.2022 Възможни са фалити след спирането на газа, предупреди Константин Стаменов . 0| 4119 |28.04.2022 Reuters: Какви са опциите на България и Полша след спрения руски газ? . 0| 9275 |27.04.2022 Манол Глишев: Нинова няма да напусне правителството. Това е последният танц на БСП . 0| 3663 |27.04.2022 След визитата в Москва: Генералният секретар на ООН пристигна на знаково посещение в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads