Реклама / Ads
1| 3535 |29.10.2023 НОВИНИ

Румяна Коларова: Може да има мобилизация на избиратели в края на изборния ден

.
В интервю за БНР проф. Румяна Коларова сподели своето наблюдения и анализ относно текущите избори. Тя отбеляза, че до този момент не са регистрирани изненади в изборния процес и че е възможно да видим увеличена мобилизация на групи избиратели в края на изборния ден.
 

Проф. Коларова също така забеляза, че има населени места, където избирателната активност е изключително висока, особено в малките. Тя подчерта, че в такива случаи механизмите, използвани за мобилизиране на избирателите, са често лични и се основават на локални фактори.

В предаването тя критикува идеята за въвеждане на образователен ценз при гласуването. Проф. Коларова изрази мнение, че тази идея е "безобразна". Тя подчерта важността на образованието и свободата на избор.

 

"За мен първо и най-важно е не имущественият ценз, а образованието. Ако си неграмотен, нямаш свобода на избор", посочва тя.

 

"Има избиратели, които са зависими и не упражняват свободно вота си. В момента у нас има най-вече икономическа зависимост. Това са всички онези, които купуват на вересия. Въвеждането на какъвто и да било ценз противоречи на най-елементарните правила", посочи тя.

 

В края на разговора проф. Коларова сподели своето мнение относно използването на машини за гласуване. Тя подкрепи идеята, че този метод може да предложи възможности за манипулация и спекулации. Тя заяви, че решението не се намира във вида на бюлетината или машините, а в прозрачността и надеждността на преброителните центрове, което е и европейската практика.

 

"Решението не е нито в хартиената бюлетина, нито в машините. То е в преброителни центрове, това е и европейското решение", посочва тя.

Като активен гражданин, проф. Коларова изрази подкрепа за активното участие и отговорността на гражданите в избирателния процес, подчертавайки важността на движението пеша като начин за поемане на отговорност и активно участие в обществото.

 

"От известно време се движа пеша, без кола. Това също има значение, когато човек се движи пеша, той поема отговорност. Бих искала колкото се може повече хора да бъдат отговорни и активни", каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3520 |29.10.2023 Според "Тренд" към 18:00 часа избирателната активност в страната не стига дори 40% . 1| 4103 |29.10.2023 Младоженци напуснаха сватбата, за да пуснат бюлетини . 10| 4095 |29.10.2023 "Когато дойде време за ротацията, да се смени не само върхът". Защо бе отменен машинният вот? . 17| 33242 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads