Реклама / Ads
0| 3416 |04.03.2022 НОВИНИ

Русия ”дръпна шалтера” на Би Би Си и Дойче веле

.
Русия прекъсна достъпа до няколко чуждестранни новинарски организации, включително на Би Би Си и Дойче веле, заради разпространяване на невярна, според нея, информация за войната в Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от Нова телевизия.
 

Русия многократно се е оплаквала, че западните медии предлагат частична - и често антируска - картина на света, като същевременно не държат сметка на собствените си лидери за опустошителни чуждестранни войни като тази в Ирак и корупцията.

 

Руският орган за наблюдение на комуникациите днес заяви, че е блокирал уебсайтовете на Би Би Си, Гласът на Америка, Радио "Свободна Европа/Радио Свобода", Дойче веле и други медии.

 

"Ограничен е достъпът до множество информационни ресурси, които са собственост на чужденци", гласи изявление на  органа  Роскомнадзор. "Основанията за ограничаване на достъпа до тези информационни ресурси на територията на Руската федерация е тяхното умишленото и системно разпространение на материали, съдържащи невярна информация."

 

В изявлението се казва, че медийните организации са разпространявали неверни данни за "същността на специалната  военна операция в Украйна, нейната форма, методите на бойните действия (атаки срещу населението, удари по  гражданската инфраструктура), загубите на руските въоръжени сили и цивилните жертви".

Би Би Си заяви, че няма да бъде възпряна от руските ограничения.

 

"Достъпът до точна, независима информация е основно човешко право, което не трябва да бъде отказвано на хората на Русия, милиони от които разчитат на Би Би Си Нюз всяка седмица. Ще продължим усилията си да направим новините на Би Би Си достъпни в Русия и в останалата част на света", се казва в изявлението на медията.

 

В сряда Би Би Си заяви, че ще започне да излъчва четири часа дневно новини на английски език по късовълновото радио  в Украйна и в някои части на Русия, възраждайки остарялата технология за заобикаляне на държавната цензура, използвана по време на Студената война.

 

Уебсайтовете на руски език на Би Би Си и Гласът на Америка днес не можеха да бъдат отворени, без да се използва Виртуалната частна мрежа, съобщи репортер на Ройтерс. Гласът на Америка на английски език беше достъпен, но не и Би Би Си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3299 |04.03.2022 Преговорите между Украйна и Русия продължават на 5 или 6 март . 0| 2932 |04.03.2022 Microsoft спира продажбата на стоки и услуги в Русия . 0| 2993 |04.03.2022 Международната федерация по гимнастика изключи Русия и Беларус от всички състезания . 0| 6271 |04.03.2022 Иво Инджев: Русия не се управлява от Толстой и Мусоргски, а от Путин - ”бункерния дядо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads