Реклама / Ads
0| 4002 |01.05.2022 НОВИНИ

Путин иска да превърне Украйна в агресор, твърди експерт

.
Източник: Reuters
Русия се стреми да изиграе „военната карта“ в Приднестровието по такъв начин, че Украйна да се превърне в агресор и да загуби военна помощ от целия свят.
 

Това мнение изрази експертът на Украинския институт за бъдещето Иван Ступак в ефира на информационен телемарафон, коментирайки заплахите към Украйна заради провокациите на Руската федерация в Приднестровския регион на Молдова, предава УНИАН.

 

Според Ступак Русия може да отвори нов фронт в Приднестровието. В същото време той подчерта, че „военният капацитет на тамошния контингент всъщност не се състои от действащи войници, охранители на съветски оръжейни складове“.

 

Експертът отбеляза, че Украйна може да започне военна операция в Приднестровието само след официално искане от молдовските власти.

 

„В крайна сметка е важно Русия да не изиграе тази „военна карта“ по такъв начин, че да не се превърнем в агресор и да не загубим военна помощ от целия свят“, подчерта Ступак.

 

Припомняме, че на 25 и 26 април избухнаха експлозии в сградата на Министерството на държавната сигурност на ПМР в Тираспол, във военно поделение в село Огради, а кулата на радио-телевизионния център „Маяк“ беше също взривена.

 

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната нарече тези експлозии „провокация, организирана от специалните служби на Руската федерация“. Украинското разузнаване съобщи също, че руските войски възнамеряват да нанесат ракетна атака срещу Приднестровието и подготвят провокации в този регион за майските празници.

 

По-рано Руската федерация заяви, че по време на втория етап на „специалната операция“ в Украйна руската армия планира да установи пълен контрол над Донбас, което ще позволи създаването на сухопътен коридор към Крим и контрол над южната част на страната.

 

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските войски, разположени на територията на Приднестровския регион на Молдова, са в пълна бойна готовност.

 

На 27 април президентът Владимир Зеленски заяви, че Украйна е готова за възможна руска агресия от територията на Приднестровието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5125 |01.05.2022 Германският външен министър: Мир при условията на Путин ще бъде покана за следваща война . 0| 29339 |01.05.2022 Хампарцумян: След време „Газпром“ ще иска да пуснем малко и от техния газ по нашите тръби . 0| 50390 |01.05.2022 Daily Mail: Оперират Путин от рак, властта в Кремъл отива в други ръце . 0| 3303 |01.05.2022 Джонсън по-твърдо решен от всякога да подсили Украйна така, че Путин да се провали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads