Реклама / Ads
13| 5139 |05.12.2017 НОВИНИ

Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан заради допинг

.
Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан догодина. Това реши на свое заседание Изпълнителния комитет на МОК в Лозана. Причината - системно нарушаване на антидопинговите правила, съобщи БТВ.
 

На форума ще бъдат допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те ще участват под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.

 

Освен това от олимпийското движение завинаги са отстранени спортният министър на Русия Виталий Мутко и президентът на местния олимпийски комитет Александър Жуков.  Русия ще трябва да плати и глоба в размер на 15 милиона долара. Сумата ще покрие разходите по разследването, което установи подкрепяна от властите в страната мащабна допинг програма по време на предишните зимни игри в Сочи през 2014 г. "Това трябва да сложи край на този неприятен епизод и да служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система", заяви президентът на МОК Томас Бах.

 

Така игрите в Пьончан, които стартират на 9 февруари, ще преминат без една от водещите сили в белите спортове. Разследването стартира след разкрития на д-р Григорий Родченков, който бе директор на руската антидопингова агенция по време на игрите в Сочи. Той обяви, че властите са развили системна програма за употреба на допинг и че самият той е разработил субстанции, които са подобрили представянето на спортистите. Освен това е подменял проби от урина, за да бъдат избегнати санкции.

 

Световната антизопингова агенция (WADA) прибегна към услугите на канадския професор по право д-р Ричард Макларън, който подготви обвиненията. В доклада "Макларън" се изтъква заключението, че между 2012 и 2015 г. от програмата за допинг са се възползвали над 1000 състезатели от 30 вида спорт.

 

WADA изисква базата данни на руската допинг лаборатория, които потвърдиха заключенията на Макларън. Повторното тестване на пробите на местни спортисти доведе до огромен брой положителни резултати и до отнемане на медали със задна дата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4896 |05.12.2017 Българин свири Реал Мадрид и Борусия (Дортмунд) . 7| 3982 |05.12.2017 Тръмп е по-голям проблем за германците от КНДР или Русия . 1| 4622 |03.12.2017 Русия обеща толерантност към гейовете на Мондиала . 0| 3881 |03.12.2017 Николай Николов: Няма бедстващи хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads