Реклама / Ads
51| 8215 |30.12.2015 НОВИНИ

Русия ни спира газта от 1 януари, спешна среща при Борисов

.
Бойко Борисов
Провежда се спешна среща на енергийни шефове при премиера Бойко Борисов. Причината е изненадващо писмо от руската фирма „Газпром Експорт” до българо-руското дружество „Овъргаз”, че от 1 януари догодина спират доставките за всички битови потребители в България.
 
Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна.

Предполага се, че причината за писмото са дългове към руския доставчик.

Тревожното писмо е било получено преди часове в "Булгартрансгаз" – фирмата, която осигурява тръбите за газа. Изпратено е  и до Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром".

На спешно свиканото заседание са събрани шефът на управителния съвет на "Булгартрансгаз", шефът на Българския енергиен холдинг, председателят на Националната електрическа компания  и директорът на "Булгаргаз", както и други енергийни шефове.

"Към настоящия момент "Газпром Експорт" не предвижда доставки за "Овергаз" от 1 януари 2016 г." - съобщи изпълнителният директор на БЕХ Жаклeн Коен пред Нова телевизия, по повод извънредната среща.

"Грубо може да се каже, че компанията има около 200 000 абонати." - заяви Коен.

След срещата при премиера, държавните дружества са уверили, че ако "Овергаз" сключи договор с "Булгаргаз", общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор.

За срещата потвърди изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен и обясни, че премиерът е дал инструкции и държавните дружества "Булгаргаз” и "Булгартрансгаз” да имат готовност, в момента в който "Овергаз” се обърне към тях да получи доставките.

Към момента няма позиция на "Овергаз" за проблема. Не е известно какви са задълженията на компанията и какво ще предприеме тя

В началото на 2013 г. Москва също заплаши България със спиране на доставките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4313 |27.12.2015 Спират тировете по автомагистралите и най-натоваренитe пътища . 51| 8972 |24.12.2015 Атанасов: Нормалните да заявят, че между Турция и Русия избират БЪЛГАРИЯ! . 0| 4084 |23.12.2015 ЧЕЗ: Токът няма да спира планово през празниците . 0| 4171 |22.12.2015 За 5 часа спират движението при Прелок по АМ "Хемус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads