Реклама / Ads
41| 3184 |19.07.2023 НОВИНИ

Русия заплаши с война Южна Африка, ако арестува Путин

.
Една визита в Южна Африка е на път да се превърне в огромен проблем заради евентуалното посещение на руския президент Владимир Путин. Причината за напрежението е заповедта за ареста на главата на Кремъл от Международния наказателен съд. Русия обаче заплаши Южна Африка с война, ако това се случи.
 

Причината за посещението на Путин е срещата на върха на клуба на нациите БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - следващия месец, на която е планирано да присъстват всички държавни глави на тези страни.


Към март 2023 г. МНС се състои от 123 държави членки. От тях 33 са от Африка, 19 от Азиатско-тихоокеанския регион, 18 от Източна Европа, 28 от Латинска Америка и Карибите, 25 от Западна Европа и Северна Америка. Тези държави, включително и Южна Африка, са длъжни да арестуват руския президент по заповедта на МНС.


Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е поискал разрешение от Международния наказателен съд да не арестува руския президент Владимир Путин. Производството е по чл. 97 на МНС, който дава право държавите да пледират да не се налага арест поради проблеми, които им пречат да го направят.


"Южна Африка има очевидни проблеми с изпълнението на искане за арестуване и предаване на президента Путин. Русия даде да се разбере, че арестуването на нейния действащ президент би било обявяване на война“, се казва в декларацията на Рамафоса.


Официални представители на Южна Африка многократно са казвали, че срещата на върха ще се състои, въпреки противоречията с Международния наказателен съд. Но те също така обсъждат алтернативи, на фона на спекулациите, че срещата на върха може да бъде преместена в Китай, който не е страна, подписала МНС.


Кремъл все още не е казал публично дали руският президент възнамерява да отиде на срещата, а Рамафоса каза, че не е взето окончателно решение.

 

Докато Южна Африка официално запази неутралитет по отношение на руско-украинската война – въздържайки се от гласуване по резолюциите на ООН относно конфликта – западните страни я смятат за един от най-близките съюзници на Москва на континента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2684 |19.07.2023 Пожар в депо за боеприпаси в Крим. Русия пак прати ”Шахед” по Украйна . 4| 2722 |18.07.2023 Нови данни сочат: 9300 цивилни са убити, а над 16 300 са били ранени в Украйна от началото на войната . 10| 2780 |18.07.2023 Зеленски обяви, че Украйна е готова да продължи износа на зърно през Черно море и без съгласието на Русия . 15| 2998 |17.07.2023 Зърнената сделка: ООН “дълбоко съжалява” за решението на Русия. Светът го осъди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads