Реклама / Ads
0| 3305 |31.05.2022 НОВИНИ

Русинова: Над 20 години непрекъснато правим акции, но жертвите не са намалени много

.
Диана Русинова Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
”Много притеснително е, че след всяка акция имаме все повече хора, които са с превишена скорост и са наказани. Това означава, че превенцията не работи. Ако има превенция, няма да има толкова много глобени. Това е съществен проблем при правоприлагането в България. Смятаме, че трябва да се работи повече върху превенцията, отколкото да се търси как да се налагат глоби”. Това каза Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.
 

По думите ѝ на второкласните и третокласните пътища много често се забелязва проблем с пропускането на пътни знаци. Тя добави, че въпреки това, повечето пъти засечените нарушители са по магистрали, където знаците се виждат много добре и е ясно какво е ограничението на скоростта.

 

"Глобите са помагали до момента, но все някога щяха да спрат. От над 20 години непрекъснато правим акции и глоби, но жертвите и наранените не са намалени толкова много. Трябва да работим повече с превантивния характер - да обучаваме системните нарушители, да ги контролираме и ако се налага, да не ги допускаме до пътя", подчерта Русинова пред Bulgaria ON AIR.

 

Тя уточни, че шофьорите са склонни да превишават системно скоростта навсякъде, където мястото позволява. Русинова коментира и пристигналата у нас модерна технология от лаборатория от Хърватия за измерване на маркировката на Северната скоростна тангента.

 

"Резултатите показват, че маркировката спешно трябва да се промени. На Западната скоростна тангента нещата са прилични, но лятото ще трябва и там да се подмени", каза събеседникът.

 

Русинова информира, че в момента се организира първото обучение с МВР и областни управители на общини относно това как да се разпознават фалшиви пътни знаци и лоши маркировки, както и какви мерки могат да се предприемат и от кого.

 

"Рискът в момента по пътищата е изключително голям. Това се дължи до голяма степен на липсата на контрола. Трябва да се работи върху цялостното подобряване на средата - по-добър контрол, по-добра маркировка и инфраструктура. Пътищата се намират в много лошо състояние", заключи пътният експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3707 |30.05.2022 NYT: НАТО все по-близо до идеята да изхвърли проблемната от години Турция . 0| 6004 |29.05.2022 Агент на ФСБ: Путин губи зрението си, лекарите му дават три години живот . 0| 3263 |24.05.2022 За първи път от 30 години: Без БГ делегация на церемонията по случай 24 май в Москва . 0| 2931 |23.05.2022 Съдът даде 18 години затвор на мъж, убил съпругата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads