Реклама / Ads
0| 4825 |01.05.2022 НОВИНИ

Руски историк вижда подготовка за военна операция в Молдова, но Путин ще изгуби

.
Андрей Зубов Източник: стопкадър, bTV
Думите на Сергей Лавров, че молдовците трябва да се безпокоят за бъдещето си, биха могли да означават, че ще има организирани действия в Молдова. Виждаме подготовка за подобна военна операция.
 

Това коментира пред bTV Андрей Зубов, руски историк, политолог и философ. Работи като професор по философия. През 2014 г. е дисциплинарно уволнен заради критика, отправена към руското правителство и действията в Крим.

 

„От една страна са псевдотерористични атаки, с цел да се покаже, че населението на Приднестровието се намира в опасност. От другата страна е, унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този елемент между реките Дунав и Днестър. Всичко това означава, че може да има опит да се изпрати десант между тези две реки към Украйна и съответно да се влезе  както от изток, така и от южната част на Приднестровието. Това изглежда много неправдоподобно, защото към момента Русия няма успех на основния фронт в Донбас. Това налага създаването на още един фронт с такива сложни средства за комуникация както е в Молдова. Това е огромна военно-логистична грешка. Що се отнася до политическия план, то в Москва, в Кремъл, се обсъжда идеята за това, че Молдова трябва да бъде включена в бъдещия план на Путин за създаване на нов Съветски съюз“, обясни той.

 

Според него Путин не би спечелил нищо, а би изгубил много: „Би вкарал Румъния във война, имайки предвид факта, че Молдова и Румъния са един народ. Румъния не би седяла безучастно, гледайки завладяването на Молдова. Въвличането на Румъния в този конфликт би означавало автоматично и въвличането на НАТО. Има такива, които искат да воюват с НАТО. Самият Путин разбира, че подобна война би била абсолютна катастрофа за Русия“.

 

Историкът обяснява заплахите към Молдова с това, че на основния фронт в Донбас, той търпи неуспех, както и с пълното поражение на руската армия в северната част на Украйна: „Всичко това кара Путин да търси друга победа. Много от хората в Молдова подкрепят Путин. Всеки втори жител в Приднестровието има руски паспорт. От тази гледна точка, той се надява на триумф, който не се състоя в Украйна. Смятам, че и тук няма да има никакъв триумф“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5550 |01.05.2022 УНИАН: Шефът на Генщаба на руските въоръжени сили е ранен край Изюм . 0| 3119 |01.05.2022 До края на годината ЕС забранява вноса на руски петрол? . 0| 4705 |30.04.2022 Руски ракети разрушиха пистата на летището в Одеса . 0| 4316 |30.04.2022 Президентът: Единствено с изправен гръб човек вижда ясно и върви достойно напред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads